Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tökéletes vendégváró falatok: Répatortás muffin

"Ha nem akarok végig a konyhában állni, akkor valami olyat kell kitalálnom, ami tartós is"
2017. április 12.

Húsvétkor nagy a vendégjárás nálunk, szerencsére nem a locsolkodás miatt, hanem, csak mert ilyenkor már legtöbbször jó az idő és mindenki ráér. Ráadásul idén már a Nagypéntek is ünnep, így négy teljes napra lesz átjáróház a lakásunk. Ez komoly terhet ró a háziasszonyra (rám), mert nagyobb adagot kell gyártanom a vendégváró falatokból, és ha nem akarok végig a konyhában állni, akkor valami olyat kell kitalálnom, ami tartós is.

Megtaláltam az összes fenti probléma tökéletes megoldását: a répatorta muffin, krémsajtos krémmel. Mondom is, hogy miért. A répatorta önmagában sem egy bonyolult ügy, a legnehezebb része a répa lereszelése, egyébként pedig csak keverem-kavarom, sütöm, viszlát. Ráadásul kellően nedves marad a tésztája – már ha nem szárítom ki a sütésnél, de ezt már kikísérleteztem – ami azt jelenti, hogy bírja három napig. A másik nagyon fontos pedig az, hogy a dekorációt, vagyis a krémet a hűtőben tárolom,  és mindig csak az aktuális vendégség előtt kenem a muffinra. Mondom én, hogy tökéletes megoldás!

Hozzávalók

  • A muffinhoz:
  • 20 dkg liszt (én fele fehér, fele teljeskiőrlésűt használok)
  • 12 dkg barnacukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 20 dkg reszelt répa
  • 1 ½ dl étolaj
  • 2 felvert tojás
  • A krémhez:
  • 15 dkg puha krémsajt
  • 6 dkg puha vaj
  • ízlés szerint porcukor, de kb 10 dkg
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180º-ra. A lisztet szitáld át a sütőporral és a szódabikarbónával és add hozzá a fahéjat, a cukrot, majd keverd bele a tojásokat az olajat és a répát is. Nem szabd túlkeverni! Kanalazd az előkészített muffinformába, majd kb. 20 perc alatt süsd készre, de ez sütőtől és muffinformától függően akér 45 is lehet! Tűpróbával ellenőrizd, az a biztos, és amikor már tisztán jön ki a tű, azonnal vedd ki a sütőből. Hagy hűlni a formában, majd rácson hűtsd ki teljesen, mielőtt rákened a krémet.

A krémhez a vajat és a krémsajtot lehetőleg robotgéppel keverd habosra a cukorral és a vaníliakivonattal együtt. Ahhoz, hogy jól formázható legyen, érdemes hűteni, úgyhogy akár előre is elkészítheted.

repamuffin2

A muffint a tetején a krémmel, és egy készen kapható, marcipán, vagy fondant répával tálalom.

A répás muffinba tehetsz diót is, sőt, narancshéjjal is ízesítheted, ekkor érdemes a krémbe is tenni egy keveset.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az idei év első piknikezésének emlékére

Az idei év első piknikezésének emlékére

Mini almás piték. Olyanok, amiért könyörögnek a gyerekek. És a férjek is :)
Mese a mégis könnyű éclairről

Mese a mégis könnyű éclairről

Persze szuper recept is jár hozzá és sok sok jó tanács!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.