Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Brutálisan jó répatorta, amely az ünnepi asztal egyik éke lehet. Süssétek meg Ti is!

Rusztikus narancsos-diós répatorta mascarpone-ricotta krémmel
2017. April 6.

Nagyon-nagyon szeretek zöldségekkel sütni; répából, céklából vagy cukkiniből finom, szaftos süteményeket készíthetünk, ezek nem utolsó sorban sokkal egészségesebbek is hagyományos társaiknál. Húsvétra a klasszikus répás verzióra szavaztam, az olajos tészta puha és könnyű, a fűszerek plusz a narancs kombinációja pedig verhetetlen együtt. 

Hozzávalók

1 magas, 18 cm átmérőjű kerek tortagyűrűhöz
  • 50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 bionarancs lereszelt héja
  • 2 dl olaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér vagy 2 cm friss megpucolva, lereszelve
  • pár reszelésnyi friss szerecsendió
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta vagy áttört túró
  • pár csepp vaníliaaroma
  • dióbél a díszítéshez

Elkészítés

A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat és a fűszereket.

A tésztát két részre osztjuk, és két darab sütőpapírral kibélelt, 18 cm-es tortagyűrűbe simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek, majd eltávolítjuk a tortagyűrűket.

A krémhez a szobahőmérsékletű vajat felhabosítjuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű mascarponét összekeverjük a ricottával, hozzáadjuk a vaníliát, majd fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Simára keverjük. A krém egyik felét a két tortalap közé, másik felét pedig a tetejére halmozzuk. Rusztikusan elkenjük, tetejét dióbéllel díszítjük.

diosrepatorta1

Tipp: A tésztát süthetitek egyben is, ha a tortagyűrűtök elég magas, ilyenkor teljes hűlés után szeljétek vízszintesen két lapra a betöltéshez. Ha kevésbé magas tortát szeretnétek, nyissátok a tortagyűrűt 20-21 cm átmérőjűre.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

Könnyed, pasztell színű desszert, amolyan igazi tavaszi finomság.
Mrs. Lipton meggyes pitéje

Mrs. Lipton meggyes pitéje

„Van még egy szelet a kiváló meggyes pitéjéből, Mrs. Lipton?” Azt hiszem, Wilson kapitány örök érdeklődése az egyik legaranyosabb visszatérő momentum a Csengetett, Mylord? című sorozatban. Süssétek meg ti is Wilson kapitány kedvencét, szezonban friss gyümölcsből, szezon előtt mirelitből.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!