Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Brutálisan jó répatorta, amely az ünnepi asztal egyik éke lehet. Süssétek meg Ti is!

Rusztikus narancsos-diós répatorta mascarpone-ricotta krémmel
2017. április 6.

Nagyon-nagyon szeretek zöldségekkel sütni; répából, céklából vagy cukkiniből finom, szaftos süteményeket készíthetünk, ezek nem utolsó sorban sokkal egészségesebbek is hagyományos társaiknál. Húsvétra a klasszikus répás verzióra szavaztam, az olajos tészta puha és könnyű, a fűszerek plusz a narancs kombinációja pedig verhetetlen együtt. 

Hozzávalók

1 magas, 18 cm átmérőjű kerek tortagyűrűhöz
  • 50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 bionarancs lereszelt héja
  • 2 dl olaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér vagy 2 cm friss megpucolva, lereszelve
  • pár reszelésnyi friss szerecsendió
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta vagy áttört túró
  • pár csepp vaníliaaroma
  • dióbél a díszítéshez

Elkészítés

A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat és a fűszereket.

A tésztát két részre osztjuk, és két darab sütőpapírral kibélelt, 18 cm-es tortagyűrűbe simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek, majd eltávolítjuk a tortagyűrűket.

A krémhez a szobahőmérsékletű vajat felhabosítjuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű mascarponét összekeverjük a ricottával, hozzáadjuk a vaníliát, majd fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Simára keverjük. A krém egyik felét a két tortalap közé, másik felét pedig a tetejére halmozzuk. Rusztikusan elkenjük, tetejét dióbéllel díszítjük.

diosrepatorta1

Tipp: A tésztát süthetitek egyben is, ha a tortagyűrűtök elég magas, ilyenkor teljes hűlés után szeljétek vízszintesen két lapra a betöltéshez. Ha kevésbé magas tortát szeretnétek, nyissátok a tortagyűrűt 20-21 cm átmérőjűre.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

Könnyed, pasztell színű desszert, amolyan igazi tavaszi finomság.
Mrs. Lipton meggyes pitéje

Mrs. Lipton meggyes pitéje

„Van még egy szelet a kiváló meggyes pitéjéből, Mrs. Lipton?” Azt hiszem, Wilson kapitány örök érdeklődése az egyik legaranyosabb visszatérő momentum a Csengetett, Mylord? című sorozatban. Süssétek meg ti is Wilson kapitány kedvencét, szezonban friss gyümölcsből, szezon előtt mirelitből.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.