Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A kalács, amely szuperül passzol sonkához, tojáshoz, reggeli zöldséges kencékhez: Zöld pesztós kalács

Húsvétra nem csak édes, hanem sós kalácsot is szoktam sütni. Egyik kedvencem ez a pesztós verzió, sonkához, tojáshoz, reggeli zöldséges kencékhez szuperül passzol. A tésztát alapreceptnek is használhatjátok; kevés cukor hozzáadásával édes kalácsok alapjául szolgálhat.
2017. április 13.

Hozzávalók

2 kalácshoz
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • fél dl olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 csapott teáskanál só
  • 1 kis üveg zöld pesztó

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk az elhabart tojásokat és az olajat, majd fokozatosan, részleteiben belecsorgatjuk a langyos tejet (nem biztos, hogy kelleni fog az összes). Alaposan megdagasztjuk, sima felszínű, közepesen kemény állagú tésztát kell kapnunk. Tálba tesszük, tetejét beszórjuk egy kevés liszttel, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd két részre osztjuk.

pestoskalacs1

Én egy kerek és egy hagyományos formájú kalácsot készítettem belőle a következőképpen: a kerek kalácshoz vékony téglalappá nyújtottam az egyik tésztadarabot. Megkentem a pesztóval, hosszabbik oldalától kezdve feltekertem. A tésztarudat hosszában, középen félbevágtam úgy, hogy felül egy 5 cm-es darabot egyben hagytam. A két szálat kört formázva összetekertem, közben a vágási felületet folyamatosan felfelé igazgattam. Az 5 cm-es terület közepébe egy kis rést vágtam, átdugtam rajta a kalács összetekert végét, így a végek a kalács aljára kerültek. Megigazgattam, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyeztem.

A hagyományos kalácshoz a másik tésztadarabot három egyenlő részre osztottam, mindet vékony, hosszú téglalappá nyújtottam. Megkentem pesztóval, hosszabbik oldaluktól kezdve szorosan feltekertem. A 3 tésztarúd végeit felül összefogtam, összenyomkodtam, majd összefontam az egészet. A végeket szintén összenyomkodtam, majd megigazgattam, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyeztem.

A kalácsokat még negyed órát kelesztjük, ezután lekenjük az enyhén felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

Könnyed, pasztell színű desszert, amolyan igazi tavaszi finomság.
Ünnepeljük meg a gofri napot egy egyszerű de nagyon finom kókuszos-csokis waffellel

Ünnepeljük meg a gofri napot egy egyszerű de nagyon finom kókuszos-csokis waffellel

"én most a liszt egy részét kókuszreszelékre cseréltem, már sütés közben is fantasztikusan finom illat szállt a konyhámban."

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.