Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme az egyszerű, ám mégis egy jolly joker szósz receptje

" A recept eredetileg David Chang-től származik, aki az egyik olyan amerikai szakács, akit nagyon tisztelek. "
2017. március 29.

A mi konyhánkban gyakran előfordulnak az ázsiai ízek. Sokszor készül curry, ázsiai tészták, thai saláták, és egyébként is minden ázsiaisodik, ami tud. Erre szuper eszközöm az ázsiai joker szósz, ami eredetileg David Chang-től származik, aki az egyik olyan amerikai szakács, akit nagyon tisztelek. Ragaszkodva az ázsiai gyökerekhez egy olyan étterembirodalmat hozott létre már jóval a nagy gasztroforradalom előtt, amely megszerettette New Yorkkal a rament és az autentikus ázsiai ízeket, és nem túl amerikanizálva, kicsit sem szerénykedve prezentálta a legkülönlegesebb ételeket.

Nagyon szeretem benne azt is, hogy minden gond nélkül osztja meg receptjeit a nagyvilággal, és nem titkolózik: küldetéstudata van, és ez nekünk, a rajongóinak csak jó. A szósz receptje igazán egyszerű, csak a piacig kell érte menni, és a lassan megjelenő zsenge újhagymákkal igazán speciális szószt kreálhatsz, amit aztán ramentől kezdve egy átlagos salátáig öntet helyett, akár húsokhoz is használhatsz. Merthogy eredetileg ez a Bo ssäm nevű koreai étel része, amely egy hosszan sült sertéstarjából, osztrigából, kimchiből, és a joker szósz mellett még az ún. ssäm szószból álló nagy lakoma. Isteni salátalevélbe tekert, omlós sült hús, osztriga, és az erjesztett káposztasaláta, valamint a két szósz…ez a koreai barbeque legjobb arca.

Hozzávalók

  • 2 csomag újhagya
  • kb 10 cm-es darab gyömbér
  • 5-6- ek étolaj
  • 1 ½ tk szójaszósz
  • ¾ tk rizs- vagy sherryecet
  • ½ tk só

Elkészítés

Gyömbéres újhagymás szósz

Az újhagymát és a gyömbért vágd nagyon vékonyra (a gyömbért bedobhatod egy elektromos aprítóba is, de az újhagymát ne, csak nyálkás lesz), és tedd egy tűzálló tálba. Az olajat melegítsd fel, majd öntsd a hagymára és a gyömbérre. A melegítés felgyorsítja a folyamatot, de ha van időd, hagyhatod a hagymát és a gyömbért néhány órát állni a hideg olajban is, hogy átvegye az ízeket. Add hozzá a szójaszószt, a sót és az ecetet, majd néhány perc elteltével kóstold meg, és ízesítsd kedved szerint. A hűtőben hetekig eláll, de szobahőmérsékleten használd.

joker1

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

Ártatlannak tűnik, miközben egyszerre ropogós és szószos a kis csalfa...
5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ...

5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ...

Pedig szinte biztos, hogy elgondolkodtunk rajtuk. Érdemes elolvasni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!