Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lássatok csodát: itt a legtutibb gluténmentes amerikai palacsinta receptje

Ugyanis egy szuper búzaliszt helyettesítőből készül
2017. január 24.

Nem tudom, rajtam kívül észrevette-e valaki, hogy mindig megpróbálok becsempészni legalább egy egészséges receptet a héten. Ez sokszor gluténmentes, vagy alacsony szénhidráttartalmú, igyekszem majd laktózmenteset is írni. Most épp egy gluténmentes receptet vettem a fejembe; a gluténmentes diéta egyébként olyan, amivel én magam is csak ismerkedem. Szerencsére nem vagyok rászorulva, de van olyan barátnőm, aki igen, és nem utolsósorban miatta is elkezdtem ismerkedni az ilyen étkezéssel.

Így jutottam el a zabliszthez is, ami szerintem egy szuper búzaliszt helyettesítő, mert nagyon jó kis ragasztóanyag, magyarán pont a glutént helyettesíti a sütésben, főzésben. Mert azt nem, viszont egy avenin nevű fehérjét tartalmaz, ami hasonlóan viselkedik, csak éppen nem váltja ki a szervezet autoimmun reakcióját. Jó hír! A rossz hír viszont az, hogy míg a zab maga valóban gluténmentes, a zabpelyhet és -lisztet előállító helyeken  a nyersanyag nagy eséllyel találkozik valamilyen gluténtartalmú gabonával, így szennyezett lesz. Ezért kell az ún. ‘gluténmentes” zabkészítményeket keresni az üzletek polcain, ezek garantáltan nem érintkeznek gluténnel az előállítás során. Tehát kezdő gluténhősök, erre figyeljetek, és ha megvan a garantáltan gluténmentes zabotok, akkor őröljétek lisztté, vagy eleve azt vegyetek és lássatok csodát!

A világért sem akarnám Steiner Kristóf helyét átvenni itt az Ízes életen, ezért aztán az első felindulásomban elkövetett vegán zablisztes amerikai palacsintát inkább csak simán gluténmentesre változtattam, annál is inkább, mert én magam pl. nehezen képzelem el az életemet tojás nélkül, úgyhogy ebben a palacsintában bizony az is van.

A cukor elhagyható, a tej pedig valamilyen magtejre cserélhető, pl. mandula, vagy éppen pont zabtejre. Nekem akkor már kicsit sok a zabból, de ez ízlés kérdése.

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 1 tk cukor
  • 2 ½ dl tej
  • 1 ½ ek étolaj
  • ½ tk vaníliakivonat
  • 15 dkg zabliszt
  • csipet só
  • 1 ek sütőpor
  • vaj vagy olaj a sütéshez

Elkészítés

Keverd össze a nedves hozzávalókat: a tojásokat verd fel, add hozzá a tejet, olajat, a cukrot és a vaníliakivonatot. Ezután add hozzá a zablisztet és a sütőport, és alaposan keverd össze. Hevíts kevés zsiradékot egy serpenyőben, majd kb ½- ¾ merőkanálnyi adagokat halmozz a serpenyőbe, egymástól 1-2 cm távolságra. Kb. 2 percig süsd mindkét oldalt, majd forrón, juharsziruppal, mézzel, vagy vajjal tálald.

FullSizeRender

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a legjobb dolog, ami a grillcsirkével történhet

Ez a legjobb dolog, ami a grillcsirkével történhet

Avagy így dobj össze egyszerű de flancos vacsorát grillcsirkéből
Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!
Tudod, hogy a svédeknél mit jelent a fika? Van hozzá receptünk is!

Tudod, hogy a svédeknél mit jelent a fika? Van hozzá receptünk is!

Meglepően kevés munkával kap az ember egy tökéletesen mandulás, tetején roppanósan karamellás, minden morzsájában különleges tortát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.