Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hámozzuk, ne hámozzuk? Mi a helyzet a zöldségekkel és a gyümölcsökkel?

2020. March 6.

Nem kérdés: a zöldségek és a gyümölcsök nagyon egészséges táplálékforrások, ezért érdemes naponta fogyasztanunk belőlük. Ha tehetjük, válasszuk mindig az épp szezonális fajtákat! A „hogyan” viszont már nem ennyire magától értetődő: hámozva vagy hámozás nélkül kerüljenek-e a finomságok a tányérunkra?

 

Nem minden héj ehető 

Kezdjük a legalapvetőbbel: természetesen senkit sem buzdítunk arra, hogy elfogyassza az avokádó vagy az ananász héját. Egyes zöldségek és gyümölcsök héja nyersen és hőkezelve is ehetetlen, ezeket mindenképpen hámozzuk meg. Persze ha szükséges, a hagymahéjból még mindig lehet hagymateát főzni… Léteznek olyan héjak is, amelyek bár ehetőek, mégsem ajánlatos nyersen elfogyasztani, gondoljunk csak a padlizsánra vagy a hokkaido tökre. Hasonló a helyzet a citrusfélékkel: kemény és keserű a héjuk, épp ezért szoktuk kandírozni vagy más módon hőkezelni. Ilyen például, ha a citrom vagy a narancs héját a süti tésztájába reszeljük, majd együtt megsütjük. 

 

A héjában van a vitamin! 

Ha egy héj alapvetően ehető, érdemes félretenni a hámozót, és „szőröstől-bőröstől” elfogyasztani az adott zöldséget vagy gyümölcsöt. Azt, hogy pontosan mennyi is az annyi, azaz a vitamintartalom, a fajta határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a héjakban rengeteg vitamin és ásványi anyag található, kár lenne veszni hagyni ezeket az értékes tápanyagokat. Vegyünk példának egy egyszerű almát! Ha megesszük a héját is, akkor 332%-kal több K-vitamint, 142%-kal több A-vitamint, 115%-kal több C-vitamint, 20%-kal több kalciumot és 19%-kal több káliumot juttatunk a szervezetünkbe. A zöldségekkel is hasonló a helyzet. A rostanyagokból akár 30% is koncentrálódhat a héjban, a csodaszerként számon tartott antioxidánsokból pedig számos zöldségnél 328-szor annyit találhatunk a héjban, mint a zöldség többi részében. A rost segít az emésztésben, hamar eltelít, így hamarabb jóllakottnak fogjuk érezni magunkat. 

 

Mi a helyzet a növényvédő szerekkel? 

A növényvédő szerek nagy része a héjon marad, de léteznek olyanok is, amelyek képesek beszivárogni a termés húsába. A mosás legtöbbször elegendő, de ha teljesen biztosra szeretnénk menni, jobb, ha a hámozás mellett döntünk. A legjobban akkor járunk, ha biztos forrásból vásárolunk kezeletlen héjú gyümölcsöket és zöldségeket, így az értékes héjaknak sem kell a kukában végezniük.

 

Forrás: healthline 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Sára elárulja, hogyan mentsük meg a gyümölcsök és a zöldségek héjait kreatívan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!