Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Friss halakat a hűtőbe! De vajon meddig állnak el?

2020. March 7.

Bár javulnak a statisztikáink, sajnos még mindig elmondható, hogy a magyar lakosság nem eszik elég halat. Pedig mind a tengeri, mind az édesvízi halak tele vannak fontos tápanyagokkal, ráadásul gyorsan elkészíthetők, az eredmény pedig nem csupán ízletes, hanem könnyű és egészséges is lesz. Jó hír, hogy nem kell rögtön serpenyőbe vagy tepsibe dobnunk a megvásárolt halféléket, gondos tárolással nyerünk pár napot – mutatjuk az alapszabályokat. 

 

Vásárlás után hazatérve azonnal távolítsuk el a halról a csomagolást, a papírt és a műanyagot egyaránt. Tegyük át egy tiszta műanyag zacskóba, zárjuk le, közben óvatosan nyomkodjuk ki a felesleges levegőt. Helyezzük a zacskót jéggel feltöltött tálba, majd az egész mehet a hűtő egyik polcára. 

Alapszabályként elmondható, hogy a legtöbb halféle biztonsággal két napig tárolható a hűtőben. Azonban jobb pontosítani, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fajtáról van szó. A sügér, tonhal, kardhal, ponty és lepényhal 3-5 napig is eláll, ám az olajos halakat – mint például a makrélát – 3 napon belül el kell készítenünk. 

 

Ha előre tudjuk, hogy 2 napon belül nem kerül a megvásárolt hal a tányérunkra, mindenképpen fagyasszuk le: lehetőleg jól zárható, fagyasztható fóliába vagy tasakba csomagolva. És az sem mindegy, hogyan olvasztjuk ki. Először tegyük át a hűtőbe, majd várjuk meg türelmesen, hogy ott olvadjon ki. Semmiképpen se próbáljuk felgyorsítani a folyamatot szobahőmérsékleten vagy annál is melegebb környezetben! 

 

Nyilván nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy az árus mennyire friss halat kínál eladásra. Szemre is „belőhetjük” a portékát: biztosan friss, ha szép fényes a felülete, az elszürkült és száraznak tűnő halat már nem érdemes megvásárolnunk. És meddig áll el az elkészített, hőkezelt hal? Legjobb frissen elfogyasztani, de lefedve, becsomagolva 2 napot kibír a hűtőben. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!