Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan készítsünk tökéletes halat?

2019. July 17.

Mi magyarok még mindig kevés halat fogyasztunk, pedig fantasztikus forrásai a fehérjéknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, azaz a halételek a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen részei. Érdemes minél többször beiktatni az étkezésbe – heti két halas ebéd vagy vacsora lenne az ideális –, készítsük változatosan, sok-sok fűszerrel megbolondítva. 

 

Kényes alapanyag?

Sokan azért készítenek ritkán halat, mert egyszerűen ódzkodnak tőle. Pedig egyáltalán nem nehéz dolgozni vele, főleg, ha konyhakészen vásároljuk meg. Az időre kell leginkább figyelni: a hal gyorsan elkészül, ezért fontos, hogy az összes hozzávaló legyen előre kimérve, előkészítve. És ne süssük túl! Nincs is kiábrándítóbb, mint egy agyonsütött, kiszárított halhús. Ha bizonytalanok vagyunk, tegyük sütőzacskóba, dobáljunk mellé zöldfűszereket, és így süssük készre. 

 

Mikor van készen?

Több módon is ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e a halunk. A sütés vége felé finoman nyomkodjuk meg, ruganyos állagúnak kell lennie, de nem gumiszerűnek. Bele is vághatunk a legvastagabb résznél, ha lemezes szerkezetű, akkor készen vagyunk.

 

Semmi gond sincs a fagyasztottal

Előfordul, hogy nem jutunk el a piacra a kedvenc halasunkhoz, hanem a szupermarketben vásárolunk be. Jó hír, hogy a fagyasztott halakkal sincsen semmi baj, viszont törekedjünk jó minőséget választani. Fagyosan is süthetjük, de jobb lesz, ha kiolvasztjuk, majd a nedvességet papírtörlővel alaposan leitatjuk. 

 

Hagyjuk rajta a bőrét

Ha grillezzük, netán serpenyőben sütjük a halat, nyugodtan hagyjuk rajta a bőrét, finom ropogós lesz, ráadásul több íz is koncentrálódik a halhúsban, ha bőrrel együtt sütjük. Ha valaki nem szereti, a sütést követően is könnyen eltávolíthatja a bőrréteget. 

 

Fűszerezzünk bátran

A húsos, zsíros halak – mint a tonhal és kardhal – finomabbak lesznek, ha erősebben fűszerezzük őket. Egy löttyintés szójaszósz, némi lime-lé, csilipehely – engedjük szabadon a fantáziánkat! A semlegesebb ízű, kevésbé zsíros halakat viszont ne nyomjuk el fűszerekkel, éppen csak emeljük ki a természetes ízüket sóval, citromlével, zöldfűszerekkel. 

 

Pácoljuk be

A hal pácolásában az a szép, hogy nagyon rövid idő alatt átveszi a hús a páclé ízét, általában 30 perc elegendő neki.

 

Süssük sóban! 

Tegyünk egy réteg nagy szemű sót a tepsibe, fektessük rá a megtisztított halat, majd borítsuk is be hasonló mennyiségű sóval. Süssük készre, majd a megkeményedett „sópáncélt” egyszerűen távolítsuk el a hal bőrével együtt. 

 

Forrás: love FOOD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!