Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Elfelejtetted időben kivenni a fagyasztóból a húst? Itt a megoldás!

2020. October 16.

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy elfelejtjük időben kiolvasztani a húst. Ilyenkor általában vagy újratervezzük a menüt, vagy elrohanunk a legközelebbi boltba. Pedig létezik más megoldás is!  

 

Hogyan fagyasszuk le a húst?

Nemcsak a kiolvasztásnál kell odafigyelnünk pár dologra, hanem már a lefagyasztásnál is. Ha túl lassan fagy meg a hús, akkor sem az íze, sem az állaga nem lesz az igazi. Feltehetnénk akkor a kérdést, hogy miként lehet felgyorsítani a fagyasztást. A húst tegyük mindig a fagyasztó mélyére, minél közelebb annak falához, ott van ugyanis a leghidegebb. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a fagyasztóban -18° C alatti a hőmérséklet. A fagyasztandó húst alaposan csomagoljuk be, hogy a pára se csapódjon ki.

 

Meddig tárolhatjuk a fagyasztott húst?

Ez nagyon sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy milyen minőségű húsunk van, mikor vásároltuk, hogyan vittük haza, és otthon hogyan tároltuk. Van pár alapszabály, amit érdemes betartani. Minél nagyobb darab a hús, annál tovább tart, amíg megfagy. A fagyasztott marha kb. 6, a borjú, sertés és bárány 3, a darált hús 2, az elkészített hús pedig 2-3 hónapig áll el.

 

Egészséges-e?

Sokan úgy gondolják, hogy a fagyott húst csak ki kell este venni, és a pulton vagy a mosogatóban szépen felenged reggelre. Sok húsfélében viszont – amint kiolvadtak – felszaporodhatnak a baktériumok, ezt pedig mindenképpen el kell kerülni. 

 

Akkor hogyan olvasszuk ki a húst?

Praktikus előre apróbb darabokra vágni a húsunkat, vagy maximum akkorára, amekkora szeleteket fel fogunk használni, hiszen írtuk, hogy a kisebb szeletek úgyis gyorsabban megfagynak. A kiolvasztáshoz csak egy kis forró vízre és pár zacskóra lesz szükségünk. Egy lábasban melegítsünk vizet, nem kell felforralni, elég kb. 60 °C-ra. Ezután vegyük le a lábast a lángról, és a bezacskózott, fagyott húsainkat tegyük bele. Egy csirkemell kb. 10 perc alatt, a szeletelt sertés- és marhahús kb. 12 perc alatt fog kiolvadni. Utána vegyük ki, hiszen nem megfőzni szeretnénk a húst. A csirke kicsit opálos színű lehet, ám ez nem befolyásolja a további elkészítési módot és a végeredményt. 

 

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!