Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Egészséges vagy sem, ha napi szinten fogyasztunk tojást?

2019. July 23.

Az évek során sok-sok ellentmondásos információ látott napvilágot a tojásról, néha életelixírnek kiáltották ki, máskor egyenesen az ördögtől valónak titulálták. Sejthető, hogy az igazság valahol a kettő között van, nézzük, a táplálkozástudomány mai állása szerint mi is a helyzet pontosan a tojásfogyasztással. 

 

Dietetikusok, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértők és orvosok egy része éveken át hatalmas mumusnak állította be a tojást, különösen a tojássárgáját. Úgy vélték ugyanis, hogy növeli a koleszterinszintet, a túl magas koleszterin pedig szívbetegségek kialakulásához vezethet – vagy legalábbis növelheti a kockázatot. Szerencsére ma már másképp gondolkoznak a szakértők, a megváltozott álláspontnak kifejezetten örülhetnek a tojásrajongók. 

 

Először is a tojás tele van tápláló és egészséges összetevőkkel, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. Van benne E-vitamin, lutein, szelén, illetve folsav, mindezek nélkülözhetetlenül fontosak a szervezetünk számára. Javítják a látásunkat, segítenek leküzdeni gyulladásokat, sőt az agyunk is jobban működik a segítségükkel. És az átlag 6 gramm fehérjét se feledjük, amit minden egyes tojás tartalmaz.

 

A koleszterinről pedig kiderült, hogy nem is feltétlenül annyira rossz dolog. A tojás ugyan jelentősebb mennyiségű koleszterint tartalmaz, mint a többi élelmiszer, egy nagyobb tojás kb. 185 milligrammnyit. Ám nem ettől lesz magas a koleszterinszintünk, azért a telített zsírok a felelősek. Ha ugyanis elfogyasztunk egy tojást, a koleszterint a gyomrunk lebontja, és nem maga a koleszterinmolekula szívódik fel, hanem annak alkotóelemei. A telített zsíroknál azonban ez máshogy működik, ha ilyen zsírokat fogyasztunk, akkor a koleszterin lebontás nélkül kerül a szervezetünkbe.

 

Összességében a tojás inkább hasznos élelmiszer, ami ráadásul könnyen hozzáférhető és változatosan elkészíthető. Ne feledjük azonban a mértékletességet: egyetlen élelmiszer esetén sem szerencsés, ha egyoldalúan csak azt fogyasztjuk. 

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!