Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi is az a sárkánygyümölcs?

2020. augusztus 13.

A sárkánygyümölcs vagy pitaya egy rendkívül mutatós, édes és ropogós trópusi gyümölcs. A növény, melynek gyümölcse a kaktuszfélékkel rokon, eredetileg Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában volt közkedvelt, manapság viszont nálunk is meg lehet találni a nagyobb boltok polcain. Készíthetünk belőle gyümölcssalátát, italokat és desszerteket, de önmagában is finom és egészséges.

Elnevezését a külsejéről kapta, hegyes „pikkelyei” névadóit ugyanis egy sárkányra emlékeztették. Négy változata ismert, ebből háromnak pink a külső héja, belső húsuk viszont fehér, vörös vagy lila. A negyedik változat héja sárga, húsa pedig fehér. Mindegyiknek apró, fekete, ehető magjai vannak, amelyek a kivi magjaira emlékeztetnek. Előkészítése és tisztítása rendkívül egyszerű: csak középen kettévágjuk, és már kanalazhatjuk is ki a húsát.

 

Mire használhatjuk fel?

Leggyakrabban nyersen fogyasztják darabolva, turmixolva vagy fagyasztva. Grillezni is lehet, főleg gyümölcsnyársakon tűnik fel más trópusi gyümölcsök, például ananászok társaságában. Bár a héja keménynek tűnik, mégis jól vágható, a húsa pedig egyszerűen kikanalazható, akár az avokádóé. A héj nem ehető.

 

Milyen az íze?

Édes, leginkább úgy lehetne leírni, hogy „trópusi”, többen a kivi és a körte vagy a kivi és a görögdinnye keverékeként jellemzik. Állaga krémes, a már említett apró magokkal.

 

Hogyan tároljuk?

Az érett sárkánygyümölcs jól elvan pár napig a konyhapulton, ám ha tovább szeretnénk tárolni, tegyük zárható műanyag zacskóban a hűtőszekrénybe. Könnyen átveszi más ételek ízét és illatát, ezért fontos becsomagolni. Csak akkor vágjuk fel, amikor el szeretnénk fogyasztani. Megvágva, becsomagolva a hűtőben is csak egy napot áll el. Ha a húsa elkezd bebarnulni, már nem fogyasztható. 

 

Egészséges?

A sárkánygyümölcs tele van hasznos tápanyagokkal és antioxidánsokkal, emellett alacsony a kalóriatartalma is. Magas C-vitamin tartalma segít leküzdeni a betegségeket, illetve erősíti az immunrendszerünket. Egy csészényi gyümölcs 7 gramm rostot tartalmaz, ez szintén jó aránynak tekinthető. Egyike azon kevés gyümölcsnek, amely vasat is tartalmaz, ez pedig különösen hasznos a C-vitamin tartalmával kombinálva, hiszen ez utóbbi segíti a vas beépülését a szervezetünkbe.

 

Forrás: The Spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?