Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Zsír, de milyen? Sok különbség van zsír és zsír között, mutatjuk

2020. October 21.

„A zsír rossz” – állították évekkel ezelőtt a táplálkozásunkat vizsgáló szakemberek, ám mára kicsit árnyaltabb lett a kép. Léteznek telített, telítetlen, ezen utóbbin belül pedig egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, és nem is olyan egyszerű eligazodni köztük. Megpróbálunk kicsit rendet tenni a különböző fajta zsírok között.

3 fajta természetesen előforduló zsírt különböztetünk meg, ezek az egyszeresen és többszörösen telítetlen, valamint a telített zsírok. A 4. fajta zsír, a transzzsír a természetben nem fordul elő, emberkéz alkotta. De mik is pontosan a különbségek?

 

Egyszeresen telítetlen zsírok

Ezekből kellene a legtöbbet fogyasztanunk, legalábbis ami a zsírokat illeti. Az úgynevezett mediterrán étrend sztárjai bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Elsődleges forrásuk az olívaolaj, de megtalálhatók a különböző olajos magvakban, diófélékben és avokádóban is.

 

Többszörösen telítetlen zsírok

Ezzel a zsírfajtával leginkább a különböző növényi olajokban, olajos magvakban, diófélékben, halakban és bizonyos leveles zöldségekben találkozhatunk. Két fő alfaja van, az omega-6, amelyből általában bőven eleget elfogyasztunk növényi olajokon keresztül, és az omega-3, amely bizonyos halfajtákban és magvakban található csak meg, és gyakran nem eszünk belőle megfelelő mennyiséget. Próbáljuk csökkenteni étrendünkben az omega-6 arányát az omega-3 előnyére!

 

Telített zsírok

Legnagyobb arányban az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, illetve a pálma- és kókuszolajban. Ha egy zsír szobahőmérsékleten szilárd marad, akkor sok benne a telített zsírsav, ilyen például a jól ismert sertészsír. A telített zsírok emelik a koleszterinszintünket, illetve növelhetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

 

Transzzsírok

Akkor jönnek létre, ha a többszörösen telítetlen zsírokat hidrogénnel kezelik, hogy szobahőmérsékleten szilárdak maradjanak. Nemcsak növelik szervezetünkben a rossz koleszterin mennyiségét, hanem egyúttal csökkentik a jó koleszterin szintjét is. Ha transzzsírokról beszélünk, az egészséges mennyiség belőlük a 0. Megtalálhatóak a feldolgozott élelmiszerek többségében, a kekszek, péksütemények, rágcsálnivalók és más csomagolt élelmiszerek egyaránt tartalmazzák. Szerencsére gyakorlatilag mindegyiknek van transzzsírmentes alternatívája is.

 

Forrás: The Healthy 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!