Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Veszély a konyhában: legyünk óvatosak, ha ezeket a tisztítószereket és eszközöket használjuk!

2019. May 31.

Varázslatos dolog főzni, finomakat alkotni, majd bezsebelni szeretteink dicséretét. Ám mielőtt belefeledkezünk az ízekbe, a fűszerekbe és a kísérletezésbe, jó tudni, hogy konyhánk számos veszélyforrást rejthet magában. Mutatjuk, mire érdemes különösen figyelni.

 

Hipó

A nátrium-hipoklorit vizes oldata igencsak elterjedt fehérítő-, fertőtlenítő- és tisztítószer. Önmagában is veszélyes, nem véletlenül csomagolják olyan flakonba, amit gyerekek csak nehezen tudnak kinyitni. Még rosszabb a helyzet, ha ammóniával keveredik, ilyenkor klórgáz képződik, ami belélegezve akár halálos is lehet.

 

Ammónia

Hatásos, de rendkívül veszélyes tisztítószer. Ahogy feljebb már írtunk, hipóval keveredve halálos lehet, de ezen túl is komoly mérgező hatással bír; tüdő-, bőr- és szemkárosodást okozhat.

 

Sütő- és lefolyótisztítók

A legtöbb erős zsíroldószer nátrium-hidroxidot tartalmaz, amely erősen lúgos anyag. Bőrre vagy szembe kerülve súlyos égéseket, belélegezve pedig torokirritációt okoz, ez utóbbi akár napokig is eltarthat. Ha ilyen szereket használunk, viseljünk kesztyűt, és nyissunk ablakot a munka teljes idejére.

 

Műanyag vágódeszkák

Önmagukban semmi probléma velük, ám a használatból keletkező sérülésekben, apró hasadékokban, vágásokban gyakran veszélyes baktériumok vernek tanyát.

 

Alufólia

Csomagolni nagyon hasznos, arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy veszélyes-e ételekkel és hővel egyszerre érintkeztetni. A szervezetünkbe kerülő alumínium bizonyos kutatók szerint idegrendszeri problémákat, valamint vese- és csontrendellenességeket okozhat.

 

Gáztűzhelyek

Sokan jobban szeretik a gáztűzhelyet a villanynál, ám előbbi több veszélyt is hordoz magában. A gáz égése során nitrogén-dioxid, szén-monoxid és formaldehid szabadul fel. Ha gáztűzhelyünk van, ne felejtsünk el rendszeresen és alaposan szellőztetni, és nem árt beszerezni egy szén-monoxid riasztót is.

 

Életlen kések

Igaz, hogy az éles kés veszélyes, mert könnyen vág, ám az életlen ebből a szempontból még rosszabb. Erőltetés hatására könnyen megcsúszhat a kezünkben, és komolyabb roncsolt sérülést okozhat. Statisztikák szerint az életlen kések sokkal több vágásos sebesülést eredményeznek, mint a jól megélezettek.

 

Tapadásmentes bevonattal ellátott edények

Ha az edény ép, semmi probléma, de ha a tapadásmentes bevonat sérül, akkor melegítés hatására veszélyes vegyületek szabadulhatnak fel.

 

Műanyag dobozok

A dobozokból – különösen melegítés hatására –  veszélyes vegyületek oldódhatnak az ételbe, ezért jobb, ha nem teszünk frissen elkészült, forró ételt műanyag dobozba, illetve ha nem a dobozban, hanem tányéron melegítjük meg az ebédünket.

 

Forrás: Taste of Home

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!