Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Veszélyes lehet a vágódeszkánk? Aggodalomra nincs ok, de nem árt odafigyelni a tisztán tartására!

2019. May 2.

Ha valaki megkérdezné tőlünk, hogy melyik a legveszélyesebb konyhai eszközünk, valószínűleg nem a vágódeszka jutna rögtön eszünkbe. Pedig könnyen válhat káros baktériumok melegágyává a látszólag alapos és rendszeres elmosás ellenére is. Mi lehet ennek a kiváltó oka?

1. Nyers húst szeletelünk, majd a főzés hevében gyorsan valami mást is feldarabolunk rajta anélkül, hogy közben elmosnánk. A nyers hús ételmérgezést okozó baktériumokat tartalmazhat, amelyek ugyan a hús hőkezelése során elpusztulnak, más a helyzet azonban, ha a deszkáról közvetlenül olyan alapanyagra jutnak át, amelyet nyersen fogyasztunk. Vendéglátóhelyeken pont ezért előírás, hogy más-más vágódeszka szolgáljon a húsok, a zöldségfélék és egyéb élelmiszerek szeletelésére, ezt a példát otthon is nyugodtan követhetjük.

2. A deszkák idővel elhasználódhatnak. Amikor éles késsel vágunk fel egy alapanyagot, a kés pengéje apró sérüléseket okoz a deszka felszínén, legyen az akár fa, akár műanyag. Ezek a hajszálrepedések pedig előbb-utóbb különböző baktériumok otthonává válhatnak. Ezért ajánlott bizonyos időközönként lecserélni a vágódeszkáinkat, még mielőtt látványosan elhasználódnának.

 

Tisztítás és ápolás

A legjobb és legbiztosabb módja a vágódeszkánk antibakteriális fertőtlenítésének egy alapos hipóoldatos fürdő, ez alaposabb tisztítást eredményez, mintha egyszerűen áttörölnénk tisztítószerrel és szivaccsal. Azonban ahogy a bőrünket, úgy a fa vágódeszkát is megviseli a sok mosogatás és a tisztítószerek. Ha deszkánk teljesen tiszta és száraz, kenjük be napraforgó- vagy olívaolajjal, majd hagyjuk állni pár órát, hogy jól beszívódjon. Ezután töröljük szárazra.

Deszkánkat érdemes néhány havonta sóval is alaposan beszórni, majd átdörzsölni egy félbevágott citrommal. Így nem csupán jó illatú lesz, hanem még az apróbb repedéseknek is búcsút inthetünk.

 

Forrás: The Daily Meal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 tárgy, amelyeket meglepő módon a mosogatógépben is tisztíthatunk

10 tárgy, amelyeket meglepő módon a mosogatógépben is tisztíthatunk

A harmadik például nagyon meglepő, de a többi is rácsodálkozós, hiszen ezúttal nem is konyhai eszközökről van szó

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!