Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Elsőre furcsának tűnhet, de ezért sózd meg a serpenyődet is

2020. október 27.

A teflon serpenyő hatalmas segítség a konyhában, hiszen bevonatának köszönhetően tapadásmentesen süthetünk benne. A teflonbevonat viszont idővel elhasználódik, lekopik, és innentől gyakorlatilag hasznavehetetlenné válik a serpenyő. Létezik azonban egy egyszerű trükk, amellyel jelentősen meghosszabbíthatjuk teflonos serpenyőink élettartamát.

 

Konyhasó

Egészen biztosan akad otthon egyszerű asztali só, azaz konyhasó. Szórjuk be vele alaposan a serpenyőnk belsejét, majd kezdjük el a tűzhelyen melegíteni, amíg fel nem forrósodik. Ezután nincs más dolgunk, mint elöblíteni folyó víz alatt. Legközelebb, ha használjuk, azt tapasztaljuk majd, hogy sokkal kevésbé fog odatapadni az étel.

 

Csak csínján a mosogatószerrel

A só használata mellett érdemes arra is figyelni, hogy a mosogatószerek – legyenek azok akár kézi mosogatószerek, akár mosogatógépbe való tabletták – idő előtt „eltávolítják” a serpenyők bevonatát. Ha nem túl szennyezett a serpenyő, jobb, ha csak forró vízzel és szivaccsal mossuk el.

 

És ha odaégett bele valami?

Megesik, hogy egy picit nem figyelünk, és máris odakap az étel. Ilyenkor szintén megoldás lehet a só. Szórjunk belőle bőven a serpenyő aljába, majd töltsünk fel vízzel. Tegyük a tűzhelyre, és alacsony lángon főzzük 15 percen keresztül. A sós víz szépen fel fogja oldani az odaégett ételmaradékokat.

 

Mire lehet még jó a só a konyhában?

Például tüzet oltani. Ha főzés közben meggyullad az olaj, semmiképpen se próbáljuk vízzel eloltatni! A legjobb, ha lefedjük az edényt, hogy a lángok ne jussanak oxigénhez. És ha nincs kéznél a fedő? Borítsunk sót a lángokra, pont ugyanúgy működik, mint a tűzoltó homok.

 

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Jól felszerelt konyha nincsen jó kések és megfelelő edények nélkül. Most azt vesszük sorba, hogy miből is lehet a lábos, és mire érdemes figyelni a választáskor. Bevonatok csatája.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!