Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezekre a konyhai műveletekre tényleg a mikrosütőt érdemes használnunk

2020. szeptember 21.

A mikrosütő praktikus konyhai eszköz. Mégis sokan „lesajnálják”, ha nem melegítésről, hanem összetettebb konyhai műveletekről van szó. Pedig – meglepő módon – van, amire ez a legalkalmasabb eszköz.

Az ok a mikrohullámú sütők működési alapelvében keresendő. A mikró, mint neve is mutatja, mikrohullámokkal bombázza a benne elhelyezett ételt. A hullámok az ételben lévő vízmolekulákat mozgásba hozzák, emiatt súrlódás és végső soron meleg keletkezik. Ezért a mikrók – bár nem képesek például kérget sütni egy húsra, és ha nem vigyázunk, kiszárítják a bennük melegített ételeket – sokkal egységesebben képesek melegíteni más eszközöknél. Hogyan lehet ezt a különleges tulajdonságot kihasználni a gyakorlatban?

 

Készítsünk házi fűszerporokat

Mivel a mikrohullámok a vízmolekulákra hatnak, ezért nagyon jól lehet a géppel szárítani. Kipróbálhatjuk szinte bármilyen zöldfűszerrel, de újhagymazölddel vagy paradicsomhéjjal is. Nemcsak gyorsabb, mintha sütőben próbálkoznánk, hanem az ízeket és színeket is jobban megőrzi. Ha megvagyunk a szárítással, csak össze kell törnünk egy mozsárban a fűszereket vagy megőrölnünk egy fűszermalomban.

 

Pirítsunk magvakat

Serpenyőben pirítani a magvakat elég macerás folyamat. Gyorsabb, tisztább és egyszerűbb, ha a mikróban végezzük ezt el. Sütés előtt locsoljuk meg a magvainkat egy kis olajjal a tökéletes hatás érdekében.

 

Főzzünk rizst

Bármilyen fehér rizst választhatunk. Csak mossunk meg folyó víz alatt, majd tegyük tálba az ajánlott mennyiségű folyadék kíséretében. A gépbe helyezzünk még két evőkanálnyi vizet egy tálkában, így kiegyenlítjük a párolgást. A rizses tálat fedjük le egy konyharuhával. A dobozra azért nem jó tetőt tenni, mert akkor a víz felforr. Mikrózzuk 10 percig maximális, majd még 15 percig közepes teljesítményen, és meg is vagyunk.

 

Készítsünk csöves és pattogatott kukoricát

Tegyük be a csöveket héjastól a mikróba, és melegítsük három percig maximális teljesítményen. A bolti pattogatott kukoricát otthon is elkészíthetjük, így kihagyhatjuk belőle azt a sok egészségtelen sót és műanyagot, ami a boltiba belekerül.

 

Párolt zöldségek

Bármilyen zöldséget – amit párolnánk vagy blansíroznánk – elkészíthetünk a mikróban is. A zöldségeket helyezzük egy tányérra, tegyünk rájuk tripla réteg nedves konyharuhát, és mikrózzuk magas fokozaton két percen át. Ellenőrizzük, mennyire puhák, ha szükséges, folytassuk a mikrózást. 

 

Forrás: Serious Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!