Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ez a hat legfontosabb konyhai késtípus

2020. May 7.

Az ételek megfelelő elkészítéséhez elengedhetetlenek a jó kések. De vajon a különböző konyhai műveletekhez melyiket célszerű használni? Cikkünk segít kiigazodni a kések útvesztőjében, és számba veszi a legfontosabb típusokat. 

Bár egyszerű és csábító megoldásnak tűnhet vásárolni egy késkészletet – és mi tagadás, nagyon jó minőségűek is elérhetők –, ám érdemes végiggondolni, hogy valamennyi darabjának jó hasznát vennénk-e. Ha a válasz nem, jobb inkább saját magunknak összeválogatni a késeket az alapján, hogy milyen jellegű ételeket szoktunk készíteni. 

 

1. Séfkés 

Az alapvető konyhakés, 20-30 cm-es hosszúságban kapható. Ha átlagos felhasználók vagyunk, elegendő egy 25 cm körüli darab, de amennyiben vérprofivá szeretnénk válni, vegyünk egy nagyobb, 30 cm körüli séfkést, valamint egy rövidebb, 20-25 cm-es santoku kést – erről később még lesz szó. A séfkés jellemzője a háromszögletű, enyhén ívelt penge, amely megkönnyíti az aprítást (pl. fűszernövények), illetve elég nagy ahhoz, hogy komolyabb erőt is ki tudjunk fejteni vele – például egy sütőtök felszeletelésekor. Nagy, egyben sült húsok vagy egészben sütött szárnyasok szeletelésére is jól használható. 

 

2. Santoku kés 

A szó jelentése: „három erény”, ez azt jelképezi, hogy darabolásra, szeletelésre és finomra aprításra egyaránt megfelelő. 12-25 cm-es méretekben kapható, és vékonyabb pengéjének köszönhetően precízebben lehet vele dolgozni, mint a séfkéssel. A szükséges konyhai feladatok 90%-a elvégezhető vele, legyen szó zöldségek aprításáról és húsok darabolásáról vagy felszeleteléséről. A pengébe vájt mélyedések azt hivatottak megakadályozni, hogy a szeletelt étel hozzáragadjon. 

 

3. Fogazott (recés) kenyérvágó kés 

Nem csupán kenyér, piskóta, hanem kemény héjú zöldségek, gyümölcsök is szeletelhetők vele (a hús sérülése nélkül). Ennél a késfajtánál érvényesül a minél nagyobb, annál jobb elve, legalább 35 cm hosszút érdemes beszerezni belőle. 

 

4. Hámozókés 

Nem létfontosságú, hiszen semmi olyat nem tud, amit ne lehetne santoku késsel megoldani, de kisebb mérete miatt talán jobban kézre áll, és így pontosabban tudunk vele dolgozni. 

 

5. Csontozókés 

Vékony, hajlékony pengéjű kés, amelyet arra terveztek, hogy könnyen elválassza a csontokat az izmoktól. Akkor vegyük meg, ha gyakran csontozunk húsokat. 

 

6. Bárd 

Ez a hatalmas, középkori fegyvernek tűnő kés csontok szétcsapására szolgál, nagy súlyú és erős szerkezetű darab. Szintén csak akkor vásároljuk meg, ha gyakran készítünk ilyen jellegű ételeket. 

 

Forrás: The Spruce 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!