Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Lefőtt a kávé? Ne dobjuk ki rögtön a kávézaccot, számos dologra jó lesz a háztartásban!

2019. October 11.

Sokunknak reggel az első dolga lefőzni egy jó erős eszpresszót vagy egy krémes-tejhabos csodát. Aztán ha megittuk, indulhat is a nap. A zaccot viszont ne hajítsuk egyből a kukába, hiszen rengeteg mindenre felhasználható a ház körül.

 

Szúnyogok és kerti kártevők ellen

Lesz jövőre nyár, ezért érdemes megjegyezni, hogy a kávézacc a kellemes estéket tönkretevő szúnyoghad ellen is bevethető. Sőt hangyák, darazsak, méhek és más rovarfajták sem kedvelik. Szórjuk a konyhakertünk szélére, így a kártevők nyugton hagyják majd a veteményesünket.

 

Komposztálhatunk vele

Ha kávézaccot keverünk a komposztba, sokkal gazdagabb lesz tápanyagokban, ugyanis a zacc segíti a többi szerves anyag lebomlását.

 

Bőrradírnak is jó

Ha dörzsöltünk már össze őrölt kávét az ujjaink között, akkor ez a felhasználási lehetőség sem fog meglepni bennünket. Bőrradíros szappant pedig roppant egyszerű készíteni: kedvenc szappanunkat olvasszuk meg, keverjük bele a zaccot, majd tetszőleges formában dermesszük ki újra. 

 

Serpenyőket lehet vele súrolni

Ahogy a bőrünket tisztítja, úgy a koszos serpenyőink takarítására is kiválóan megfelel. A zaccot szárítsuk ki a napon, majd szórjuk bele a szennyezett edénybe. Ezután már csak egy puha ronggyal kell alaposan tisztára törölnünk a felületet. 

 

Vöröshagyma és fokhagymaszag ellen

A hagymák számos étel alapvető hozzávalói, ám felaprítás után sokáig érezhetjük az illatukat az ujjainkon. Ettől szabadulhatunk meg nagyon egyszerűen, ha van kéznél egy kis kávézacc. Dörzsöljük be vele a kezünket, és a kellemetlen szag ripsz-ropsz eltűnik.

 

Termesszünk gombát

A gomba finom, tápláló és egészséges, kevesen tudják viszont, hogy nem is olyan bonyolult otthon termeszteni. Csak egy vödörre, kávézaccra és egy marék – például – laskagomba-csírára lesz szükségünk. A vödröt félig töltsük meg nedves zaccal és gombacsírával, fúrjunk lyukakat a vödör falába, a tetejét pedig fedjük le szintén kilyuggatott műanyag fóliával. Napi kétszer spricceljünk vizet a zaccra, hogy nedves maradjon, és ne tegyük közvetlen napfényre. Hamarosan megfigyelhetjük, ahogy kezdenek kinőni a gombák a vödör lyukain.

 

Edzőcipők szagtalanítására

A kávézacc magába szívja és eltünteti a legtöbb szagot, így erre a célra is megfelel. A cipők kellemetlen szagát olyan baktériumok okozzák, amelyek a cipők párás és meleg belső klímáját kedvelik igazán. Ezeket a baktériumokat öli meg a kávézacc. Töltsünk meg egy harisnyát zaccal, és tegyük a cipőnkbe 24-48 órára.

 

Narancsbőr ellen

A koffein javítja a vérkeringést, így segít a narancsbőr elleni harcban. Keverjük össze a zaccot kókuszolajjal, majd tusolás közben dörzsöljük be a keverékkel az érintett bőrfelületet.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!