Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan tisztítsuk ki a kávéfőzőnket?

2019. április 26.

Tavasszal azok az eszközök is sorra kerülnek a nagytakarítási lázban, amelyeket az év többi részében hajlamosak vagyunk jobban elhanyagolni. Ne maradjon ki a sorból hűséges reggeli társunk, a kávéfőző se!

 

Mindenki sikált már ki bögre aljába száradt kávét, tudjuk, hogy akár 1-2 korty is milyen csúnya nyomot képes hagyni. Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy hogyan is nézhet ki pár heti használat után a kávéfőzőnk belseje…

Bár a kávéfőzők tisztítására számos márka kínálja termékeit az üzletekben, mi mégis inkább a természetes szerek és módszerek mellett tesszük le a voksunkat. Következzenek a legjobb házi praktikák a makacs szennyeződések és vízkőlerakódások eltüntetésére.

 

Belső tisztítás

A kávéfőző kiöntőjében – vagy ha kivehető, akkor a víztartályában – keverjünk össze egy csésze ecetet egy evőkanál citromlével, majd töltsük tele forró vízzel. Ha a kiöntőben mixeltük össze, öntsük bele a víztartályba, és kapcsoljuk be a gépet. Hagyjuk átfolyni a keveréket a kávéfőzőn, majd öntsük ki. Ezután töltsük fel tiszta vízzel a kávéfőzőnket, és folyassuk keresztül ezt is a gépen.

 

Külső tisztítás

Miután végeztünk a belső tisztítással, jöhetnek a könnyebben hozzáférhető részek. A kiöntőt súroljuk ki sütőpor és víz keverékéből készült masszával, majd alaposan öblítsük ki. A mosogatógépbe is betehetjük, a lényeg csak annyi, hogy tényleg alaposan el legyen öblítve. A víztartályt hasonlóan tisztíthatjuk ki, ám annak általában elegendő az ecetes belső tisztítás, hiszen ott „csupán” a vízkővel, és nem kávélerakódásokkal gyűlhet meg a bajunk.

 

Hiába összetett a folyamat, érdemes nem elhanyagolni, havi egyszer próbáljuk elvégezni a fent leírtakat.

 

Forrás: marthastewart.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.