Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Iktasd ki a műanyagot! Ma indul a Műanyagmentes július

2020. July 1.

Évről évre júliusban kerül megrendezésre a Plastic Free July (Műanyagmentes július). A mozgalmat 2011-ben hívták életre Ausztráliában, azóta pedig egyre többen csatlakoznak hozzá a világ számos pontjáról. A feladat nem kicsi: évente 300 millió tonna műanyag hulladékot termelünk, ennek közel fele pedig egyszer használatos tárgyakból, termékekből jön össze. Azaz úgy szennyezzük a környezetünket, hogy az adott tárgynak csupán pár percre vagy órára vesszük hasznát.

A mozgalomban rengeteg étterem, vendéglátóhely vesz részt, de mi is csatlakozhatunk a törekvéshez „civilként”. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, csak odafigyelni arra, hogy ne vásároljunk, használjunk műanyag „szemetet”. Apropó, vásárlás – minden itt kezdődik! Ne kérjünk feleslegesen műanyag zacskókat a boltban, hanem inkább vigyünk magunkkal vászonszatyrokat – a vírushelyzet lecsengésével ennek ismét nincs akadálya. És kétszer is gondoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e műanyag palackos vagy egyszer használatos műanyag pohárban értékesített italra. Vészhelyzetek persze vannak, de törekedjünk ezek elkerülésére, például egy jópofa, folyamatosan magunknál tartott, utántölthető palackkal.

Bolygónk védelmében nyugodtan bevállalhatunk egy kicsivel több munkát: bármennyire is praktikus a kerti partin műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat használni, vállaljuk be a mosogatást, és tegyünk ki porcelánt. Ha pedig azért döntenénk a műanyag mellett, mert félő, hogy a buli végére megcsappanna az ép készletünk, vásároljunk (újrahasznosított) papírból készült tányérokat, poharakat, ezek ráadásul sokkal szebbek, mint a műanyagok, és nemcsak natúr, hanem színes, mintás változatokban is elérhetők. Evőeszközökből is jó a hagyományos, de itt is van alternatíva: a fából készült partiszettek. Jól néznek ki, a parti után pedig nem baj, ha a szemetesbe kerülnek. És el ne felejtsük a nagy mumust, a műanyag szívószálat! Az utóbbi években számos étterem leszámolt a használatukkal, tegyünk így mi is. A papír szívószálak vidámak, mutatósak, praktikusak.

Nem is olyan nehéz belefogni a változtatásba. Pár apróság, kis odafigyelés, és rögtön úgy érezhetjük, hogy mi is tettünk a környezetünkért. Ha pedig belejöttünk, miért is hagynánk abba július végén?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

WHO: szakíts a műanyaggal

WHO: szakíts a műanyaggal

Nemrég igen kreatív kampányfilmjükkel mutatták meg, hogyan kell ajtót mutatni a műanyagnak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!