Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A szódabikarbóna tényleg csodaszer! 1. rész

2020. June 2.

Szódabikarbónát nem csupán akkor érdemes otthon tartani, ha sokat sütünk. A háztartásban is jó hasznát fogjuk venni, mutatjuk is, mennyire sokoldalú segítség az otthonunk tisztán tartásában. Íme 16 klassz példa, éljen a szódabikarbóna! Cikkünk első része következik.

1.Műanyag edények

A műanyag tárolóedények mindnyájunk konyhájában megtalálhatók. Nem csoda, ételek tárolására és hordozására is igen praktikusak. Sajnos hajlamosak átvenni az ételek illatát, illetve hamar elszíneződnek, ezen a két problémán pedig nem segít az egyszerű elmosogatás. Töltsük fel az edényeket meleg vízzel, és szórjunk mindbe 2-2 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk kihűlni a vizet, majd a szokott módon (kézzel vagy géppel) mosogassuk el az edényt. Viszlát, szagok és foltok!

2.Penész a fürdőszobában

Akinek volt dolga már penésszel, pontosan tudja, hogy mennyire nehéz megszabadulni tőle. Készítsünk szódabikarbónából és vízből paszta állagú keveréket, majd vigyük fel a penészre egy régi fogkefe segítségével. Hagyjuk állni, majd mossuk le meleg vízzel, végül töröljük szárazra.

3.Füstszag

A kerti sütögetések időszakában gyakori probléma, hogy ruhánk átveszi az átható füstszagot. Szórjunk kevés szódabikarbónát a ruhákra, hagyjuk egy éjszakát szellőzni, másnap rázzuk ki, majd mossuk ki hagyományos módon. Garantáltan eltűnik a füstszag.

4.Kellemetlen szagok a hűtőszekrényben

Még egy „szaggyűjtő” helyszín! A hűtő hajlamos átvenni az ételek illatát, ez a keverék együtt pedig minden, csak nem kellemes. Tegyünk egy tálka szódabikarbónát a hűtőbe, tökéletes szagsemlegesítő. Cseréljük havonta egyszer.

5.A WC takarítására is remek

Kanyarodjunk vissza az előző ponthoz! Miután kiszolgálta az 1 hónapot a hűtőben, szórjuk a szódabikarbónát a WC-be. Öntsünk hozzá ecetet, hagyjuk felhabzani. 10 perc után tisztítsuk meg a kagylót kefével.

6.Beltéri szemetesek, kültéri kukák

Sokat írtunk már a szódabikarbóna szagsemlegesítő képességéről. Mivel a makacs szagokkal is elbánik, jó a szemetesekhez, kukákhoz is. Miután kimostuk a kukát, szórjunk az aljába szódabikarbónát, jóval kevesebb „illattal” kell majd számolnunk.

7.Gyümölcstisztítás

Könnyen megszabadíthatjuk a nem kívánatos viaszos bevonattól a gyümölcsöket, ha víz és szódabikarbóna keverékével mossuk meg.

8.Kávé- és teafoltok

Mindig ugyanabból a bögréből isszuk a reggeli kávét vagy teát? Akkor bizony számolnunk kell a makacs elszíneződésekkel. Készítsünk vízből és szódabikarbónából pasztát, dörzsöljük be a keverékkel a foltot, majd hagyjuk kicsit állni. Mossuk el a bögrét, amely ezután úgy fog ragyogni, mint újkorában.

Forrás: Good Housekeeping

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!