Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hűtőszekrény vagy fagyasztó? Mibe kerüljön a maradék?

2020. december 5.

Az élelmiszerek tárolása során két alapvető célnak kell a szemünk előtt lebegnie. Először is természetesen nem szeretnénk, hogy betegségeket okozó mikroorganizmusok kezdjenek el szaporodni az ételben, másodszor pedig fontos, hogy megőrizzük a minőségét. Hűtő vagy fagyasztó? Mikor melyik a jó a választás?

Hűtőszekrény

Ha pár napon belül elfogyasztjuk az ételt, a hűtő a legjobb megoldás. Ez legtöbbször annyit jelent, hogy az ételt áttesszük valamilyen jól zárható edénybe, és minél előbb berakjuk a hűtőszekrénybe. Jobb, ha hagyjuk előbb kihűlni, de ez egyébként nem olyan fontos manapság, mint régebben, a modern hűtők ugyanis gyorsan le tudják hűteni a még meleg ételeket is. Ha sok a helyünk, akár a komplett lábast is betehetjük a hűtőszekrénybe. Az így eltett ételek nagyjából három napig lesznek még fogyaszthatóak, és a módszer nagy előnye a következővel szemben, hogy nem számít milyen hozzávalókat tartalmaz az étel.

Fagyasztó

Fagyasztással jelentősen kitolható az ételek eltarthatósága, hiszen még három hónappal a lefagyasztást követően is jók lesznek. A gond itt az, hogy egyáltalán nem mindegy, miből készítettük az ételt, több hozzávaló is aggályos lehet különböző okokból. A tésztát, tejet, tejszínt, sajtot és egyéb tejtermékeket, valamint rizst és burgonyát tartalmazó ételeket mind problémás fagyasztani. A keményítős hozzávalók, mint a tészta, rizs és burgonya magukba szívják például a leves, szaft nedvességtartalmát, ezáltal kásás állagúak lesznek, a tejtermékek pedig szétesnek.

Ha kimondottan lefagyasztásra készítjük például a levesünket, akkor kihagyhatjuk a problémás hozzávalókat. Ha a maradékokat szeretnénk lefagyasztani, akkor azokat csak rövidebb időre érdemes. Gondoljunk itt hónapok helyett hetekre, amennyiben az ételünk a fenti hozzávalók valamelyikét tartalmazza.

Tárolásra legjobbak a kisebb műanyagdobozok, amelyekben porciónként tudjuk lefagyasztani az ételt. Fagyasztás előtt hagyjuk minél inkább kihűlni az ételeket, ha meleg ételt teszünk a fagyasztóba, akkor esélyesebb a jégkristályok képződése.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!