Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sütőzacskó, te csodás!

2019. December 27.

Az év végi eszem-iszom főszereplői a klassz húsételek. Lehetnek egyben sültek vagy szeleteltek, készülhetnek önmagukban sütve vagy körettel együtt, mindenhogyan az ünnepi asztal ékei lesznek. Ha még nem próbáltátok, érdemes bevetni a konyhai hajtásban a sütőzacskót, annyi jó tulajdonsága van, hogy tuti nem bánjátok meg.

Csak előnyei vannak

Lássuk először is, hogy miért érdemes legközelebb a húsételetek alapanyagai mellé egy doboz sütőzacskót is bedobni a kosárba!

Praktikus

Egy csomag azonos mennyiségű zacskót és lezáró műanyag „csíkot” tartalmaz, így semmi további eszközre sem lesz szükség. Természetesen cérnával vagy spárgával is összeköthető, a hőre olvadó gumikarikát viszont kerüljük el! Mivel a sütőzacskóban sül meg az egész ebéd, jó sok mosogatást megspórolhatunk, soha többet nem kell összeégett tepsiket sikálnunk!

Kalóriák szempontjából sem utolsó

Az ételek a zacskóban saját zsiradékban/lében sülnek készre, azaz nem szükséges további zsiradékot adni hozzájuk. Már 2-3 evőkanál olaj elhagyásával is rengeteg kalóriát spórolhatunk. Persze nem kell feltétlenül kizárnunk a zsiradékot, ha némi kacsazsír vagy vaj extra ízeket adna az ételhez, nyugodtan kanalazzuk a zacskóba!

Hogyan használjuk? Jó tanácsok a tökéletes eredményért

Egyben vagy külön?

A köretet és a húst süthetjük külön-külön zacskóban, de egyben még ízesebb lesz az ételünk. Ha ez utóbbi mellett döntünk, két dologra figyeljünk: nagyobb szelet húsok esetén a köretet (például a burgonyát vagy a sárgarépát) is vágjuk nagyobb darabokra, hogy egyszerre készüljenek el, és a köret ne süljön/puhuljon túl. Figyeljünk a sorrendre is! Ha a zacskóban nem egymás mellé, hanem egymásra rétegezzük a hozzávalókat, mindig az a réteg kerüljön legfelülre, amelyik a legtöbb zsiradékot tartalmazza. Így a zsiradék szépen bejut az alsóbb rétegek közé, szaftossá és ízessé téve például a burgonyát.

Előkészítés

Miután mindent bepakoltunk a sütőzacskóba, és le is zártuk a száját, tegyük tepsibe. Ezt a mozzanatot nem érdemes kihagyni, hiszen ha egy kis zsiradék ki is folyik, nem a sütőt kell majd takarítanunk. Maradjon hely a zacskóban, ugyanis sütés közben kissé meg fog duzzadni. És ne felejtsük el a felső oldalát pár helyen megszurkálni, hogy a sülés közben keletkező gőzök távozni tudjanak.

Sütés

A sütőzacskók csomagolásán jelölik, hogy mi az a maximális hőfok, amelyen süthető a zacskóba helyezett étel. Ezt mindenképpen tartsuk be! A sütési idő végén érdemes szétnyitni a sütőzacskót (óvatosan, a forró gőz égési sérüléseket okozhat), és megpirítani egy kicsit a hús tetejét.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!