Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Gondoltad volna? Azon kívül, hogy egészséges és finom, még a háztartásban is hasznát vehetjük a narancsnak!

2019. május 10.

Tehetjük limonádéba, cikkezve vagy öntetként salátába, télen szegfűszegekkel teletűzdelve a radiátor fölé – erre mind jó a narancs. És még sok másra is, mutatjuk.

 

1. Felveszi a harcot a kellemetlen szagokkal szemben

A narancshéj intenzív illata könnyen kordában tartja a szemetesből szivárgó kellemetlen szagokat.

 

2. Hűtőszekrény illatosító

Ha már a friss illatoknál tartunk: a narancshéjat nem csupán a szemetesbe téve használhatjuk, hanem a hűtőszekrényben is. Vágjunk félbe egy narancsot, kanalazzuk ki a húsát, töltsük meg sóval, és tegyük be egy polc hátuljára a hűtőbe.

 

3. Természetes tisztítószer

Narancsból és ecetből szuper hatékony tisztítószer készülhet. A narancs héjáról – amennyire csak lehet – távolítsuk el a fehér részt, majd tegyük a héjakat egy ecettel teletöltött befőttes üvegbe. Hagyjuk két hétig állni, közben naponta egyszer alaposan rázzuk fel. A két hét letelte után szűrjük le, és ezzel el is készült a hatékony és illatos antibakteriális tisztítószerűnk.

 

4. Bőrradír

Egy felvágott narancsot mártsunk durva szemcséjű cukorba, majd gyengéden dörzsöljük be vele a bőrünket. A cukor eltávolítja az elhalt hámsejteket, a narancs nedvei pedig puhítják a bőrt. Cukor helyett tengeri sót is használhatunk.

 

5. Még egy tipp a szebb bőrért

Dörzsöljük be egyszerűen narancshéjjal, és hagyjuk pár percig hatni, ez a módszer extra felfrissülést nyújt a bőrünknek. A héj több C-vitamint tartalmaz, mint a gyümölcs húsa, a benne található antioxidánsok méregtelenítik, a cink pedig kisimítja a bőrt.

 

6. Főzőlaptisztító

A narancs levét facsarjuk rá a főzőlapra odaégett szennyeződésre, majd dörzsöljük le a narancs héjával. A héjban található illóolaj nagyszerű zsíroldó, könnyen fellazítja a makacs szennyeződéseket.

 

7. Légfrissítő zacskók

Szárítsuk ki a narancshéjat a sütőben. Ehhez tegyük a héjdarabokat egy sütőpapírral leterített sütőlemezre, és süssük 90 °C-on kb. 30 percet. Ezután törjük össze a héjdarabokat, szórjuk kis vászontasakokba, és helyezzük el bárhol a lakásban. Finom illatot kölcsönöz a ruháknak is, ha a szekrényekbe is rejtünk 1-1 kis csomagot.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Reggelire tej vagy narancslé?

Reggelire tej vagy narancslé?

Nézzük, melyik az ideális választás

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?