Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Gondoltad volna? Azon kívül, hogy egészséges és finom, még a háztartásban is hasznát vehetjük a narancsnak!

2019. május 10.

Tehetjük limonádéba, cikkezve vagy öntetként salátába, télen szegfűszegekkel teletűzdelve a radiátor fölé – erre mind jó a narancs. És még sok másra is, mutatjuk.

 

1. Felveszi a harcot a kellemetlen szagokkal szemben

A narancshéj intenzív illata könnyen kordában tartja a szemetesből szivárgó kellemetlen szagokat.

 

2. Hűtőszekrény illatosító

Ha már a friss illatoknál tartunk: a narancshéjat nem csupán a szemetesbe téve használhatjuk, hanem a hűtőszekrényben is. Vágjunk félbe egy narancsot, kanalazzuk ki a húsát, töltsük meg sóval, és tegyük be egy polc hátuljára a hűtőbe.

 

3. Természetes tisztítószer

Narancsból és ecetből szuper hatékony tisztítószer készülhet. A narancs héjáról – amennyire csak lehet – távolítsuk el a fehér részt, majd tegyük a héjakat egy ecettel teletöltött befőttes üvegbe. Hagyjuk két hétig állni, közben naponta egyszer alaposan rázzuk fel. A két hét letelte után szűrjük le, és ezzel el is készült a hatékony és illatos antibakteriális tisztítószerűnk.

 

4. Bőrradír

Egy felvágott narancsot mártsunk durva szemcséjű cukorba, majd gyengéden dörzsöljük be vele a bőrünket. A cukor eltávolítja az elhalt hámsejteket, a narancs nedvei pedig puhítják a bőrt. Cukor helyett tengeri sót is használhatunk.

 

5. Még egy tipp a szebb bőrért

Dörzsöljük be egyszerűen narancshéjjal, és hagyjuk pár percig hatni, ez a módszer extra felfrissülést nyújt a bőrünknek. A héj több C-vitamint tartalmaz, mint a gyümölcs húsa, a benne található antioxidánsok méregtelenítik, a cink pedig kisimítja a bőrt.

 

6. Főzőlaptisztító

A narancs levét facsarjuk rá a főzőlapra odaégett szennyeződésre, majd dörzsöljük le a narancs héjával. A héjban található illóolaj nagyszerű zsíroldó, könnyen fellazítja a makacs szennyeződéseket.

 

7. Légfrissítő zacskók

Szárítsuk ki a narancshéjat a sütőben. Ehhez tegyük a héjdarabokat egy sütőpapírral leterített sütőlemezre, és süssük 90 °C-on kb. 30 percet. Ezután törjük össze a héjdarabokat, szórjuk kis vászontasakokba, és helyezzük el bárhol a lakásban. Finom illatot kölcsönöz a ruháknak is, ha a szekrényekbe is rejtünk 1-1 kis csomagot.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Reggelire tej vagy narancslé?

Reggelire tej vagy narancslé?

Nézzük, melyik az ideális választás

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!