Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Panírproblémák – miért eshet le a bunda a rántott csirkéről?

2020. March 13.

Van, akinél a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része, mások gyors vacsoraként tekintenek rá. Bárhogy is legyen, a rántott csirke krumplipürével, görög salátával vagy éppen paradicsomos-bazsalikomos mártogatóval az egyik legfinomabb étel. Amilyen egyszerű, olyan könnyen elrontható, a kritikus pont pedig nem más, mint a panír. Az a bizonyos panír, aminek egyértelműen a húson a helye. Nem pedig a hús mellett, az olajban vagy a tányérunkon végezve. Mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amely „panírproblémákhoz” vezethet. És bár bevezetőnkben csirkét emlegettünk, más húsok esetén is érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

 

1. Nedvesség

Ha rántott csirkét készítünk, jó, ha barátunk a konyhai papírtörlő. A műveletet ugyanis egy alapos leitatással kell kezdenünk, ugyanis amennyiben a hús nyirkos vagy nedves, a liszt is felveszi a nedvességet. Nem fog jól tapadni, illetve a ropogós állagnak is búcsút inthetünk. 

 

2. Rázd meg jól… 

Hogy mit? Hát persze, hogy a lisztbe forgatott húst! Ha nem így teszünk, a plusz liszt bevonatot képez, amely megakadályozza a tojás – és így a morzsa – megfelelő tapadását. A megoldás egyszerű: rázzuk le a felesleget! 

 

3. Túl kevés zsemlemorzsa 

Akár zsemlemorzsa, akár panko, akár más egyéb bunda, egy a lényeg: egyenletesen vonjuk be a hús minden oldalát. Különben hiányos, vékony lesz a panír. 

 

4. Tapadjon a bunda!

Mielőtt az olajba kerül a panírozott hús, még egyszer „lapogassuk le” a bundát, azaz tapasszuk rá ujjainkkal a húsra. 

 

5. Türelem 

Ne legyünk türelmetlenek! Ha olajban sütjük ki a húst, várjuk meg, hogy megfelelően felmelegedjen. Ne zsúfoljuk tele a lábast vagy a serpenyőt, hagyjunk helyet a húsoknak. Feleslegesen ne piszkáljuk a szeleteket, darabokat fogóval, mert ez is a panír lehullásához vezethet. Persze egy forgatás belefér, akkor, amikor a panír széle már aranyszínű kezd lenni. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!