Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A tökéletes sült csirkemell fortélyai

2019. május 11.

Lássuk be, a csirkemell nem a legízletesebb húsfélék egyike, főleg ha diétázunk, és bőr nélkül sütjük meg. Ellenben könnyen kiszárad, ha nem figyelünk oda az elkészítésénél, ez pedig így együtt sokaknak elveszi a kedvét a kísérletezéstől. Nem kell azonban lemondanunk róla, sőt pár trükköt megfogadva igazán finom ételt készíthetünk belőle. Akár a vasárnapi ebédhez…

 

Hogyan varázsolható igazán finommá?

Készítsünk fűszerkérget! Egy kevés barna cukor, illetve fokhagyma- és paprikapor elképesztő módon képes feldobni ezt a semleges ízű húst. Enyhén füstös, édeskés ízt kölcsönöz a csirkének, ráadásul a fűszerek színe is dob az összhatáson: sokkal étvágygerjesztőbben fog kinézni. De más fűszerek kombinációjával is próbálkozhatunk. Ha mexikói hangulatot szeretnénk az asztalra csempészni, keverjünk össze egy teáskanál csiliport, fél teáskanál római köményt és fél teáskanál hagymaport. Ha olaszos ízekre vágyunk, használjunk egy teáskanál szárított oregánót és fél teáskanál fokhagymaport. A csirkemelleket citromszeletekre is fektethetjük egy időre, kellemesen pikáns lesz ettől az ízük.

 

Le kell fedni, amíg készül a tűzhelyen?

Nem feltétlenül. Ha olyan edényben pároljuk (például citromágyon), amelyben bőven marad hely, a csirke finom szaftos tud maradni.

 

Milyen hőmérsékleten kell sütni?

A 190 °C tűnik ideálisnak, a fűszeres kéreg miatt a színe is szép lesz, ráadásul karamellizálódik is. A hús pedig alaposan és egyenletesen át fog sülni.

 

Meddig süssük?

Ez a hús méretétől és a szeletek vastagságától függ. Ha jó nagyok a szeletek, akkor 25-30 percig is eltart amíg elkészül, ám az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a csirkemellel pont az, hogy túlsütjük. Ha biztosra akarunk menni, szerezzünk be egy húsokhoz alkalmas konyhai hőmérőt.

 

Kell pihentetni?

Igen, próbáljuk kibírni, és hagyjuk pihenni a frissen sült csirkét legalább 5 percen keresztül. Ha túl hamar felvágjuk, akkor a szaft kifolyik belőle, és szárazabb lesz a végeredmény.

 

Forrás: delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csirke módi

Csirke módi

Jó fűszerezéssel egyáltalán nem unalmas a csirkemell.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?