Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Készítsük vízben a bacont? Hogy micsoda?

2019. August 29.

A sült bacon sokak szerint az egyik legfinomabb étel a világon. Akár reggelire, hozzácsapva pár tojást, akár hamburgerben, akár ropogósra készítve egy rakott étel tetején. De csak akkor igazán nyálcsorgató, ha jól sütjük meg. Van, aki extrán ropogósan szereti, és van, aki inkább puhábban fogyasztja szívesen. Bármelyik verzió mellett is tesszük le a voksunkat, a fő kérdés ugyanaz: hogyan lesz tökéletes? Vagyis ropogjon, de égjen el, avagy legyen puha, de még véletlenül se gumis állagú.

Számtalan módszer létezik, egyik sem rossz, sőt. Süthetjük, piríthatjuk a bacont serpenyőben, egyesek magas, mások alacsonyabb hőfokot javasolnak. Mikrózhatjuk, és persze sütőben, sütőpapíron is elkészíthetjük. Szó se róla, ezek mind működőképes megoldások, ám létezik hátulütőjük is. Serpenyőben gyorsan odakaphat a bacon, sütőben pedig meglehetősen hosszadalmas művelet elkészíteni. 

Itt jön képbe a víz, és aki kipróbálta, állítja, hogy ez a hozzávaló a tuti siker záloga. Vegyünk egy serpenyőt, tegyük bele a baconcsíkokat, majd öntsünk bele annyi vizet, amennyi ellepi a húst. Kapcsoljuk be alatta a lángot, állítsuk a legmagasabb fokozatra, és várjunk, amíg felforr a víz. Ekkor csökkentsünk közepesre a hőmérsékletet, így a bacon szép szaftosra fő, a víz pedig ezalatt elpárolog. Amikor eltűnt a víz, vegyük megint lejjebb a lángot közepes és takarék közé. Ezen a ponton a zsír „megfő” – ami hajlamos összefröcskölni mindent a konyhánkban – így csökken az odaégetés veszélye, azaz ezután szépen megpiríthatjuk a szalonnánkat. 

És milyen eredményre számíthatunk? A módszer hívei szerint olyan sült bacon kerül a tányérunkra, amely még véletlenül sem lesz száraz, törékeny vagy rágós, ellenben finom szaftos és ropogós marad. Első olvasatra furcsa elgondolásnak tűnhet, de egy próbát mindenképpen megér…

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A bacon lenne a hosszú élet titka?

A bacon lenne a hosszú élet titka?

Egy 109 éves néni szerint igen.
20 recept, melyekhez kell bacon

20 recept, melyekhez kell bacon

Roppanós, szaftos, édes, sós, és sok féle képpen felhasználható
Így sütik a bacont a híres séfek

Így sütik a bacont a híres séfek

Ugyanis vannak módszerek, amelyekkel még finomabb lehet

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!