Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan nem fog kiszáradni a sült csirkemell?

2019. June 11.

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni: a jó minőségű csirkehús finom, egészséges és változatosan elkészíthető. Ráadásul a diétánkba is könnyedén beilleszthető, ezért egy-egy rosszul sikerült sült csirkemell után egyáltalán nem érdemes örökre lemondanunk róla. Számos tipp született, hogy miként kerülhetjük el a kiszáradást, jöjjön egy újabb csokor ötlet a tökéletes, omlós végeredményért.

 

Mi az ideális sütési hőmérséklet?

Bár első blikkre lehet, hogy alacsonyabb hőmérsékletre tolnánk be a sütőbe, valójában a magasabb hőfokkal jobban járunk. 200-210 °C-on a csirkénk nem csak szaftosabb marad, hanem gyorsabban el is készül.

 

Alaprecept 4 lépésben

1. Készítsük elő a csirkét!

Először áztassuk a csirkét sós vízbe. Ez két okból is igen előnyös: egyrészt felerősíti a csirkemell természetes ízét, másrészt pedig a magába szívott extra nedvességtől nehezebben fog kiszáradni.

 

2. Ízesítük be!

Az áztatást követően öntsük le a vizet, majd papírtörlővel itassuk le a húsról a nedvességet. Utána locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és tekerjünk rá frissen őrölt borsot. Természetesen más fűszereket is használhatunk, ezeket is ekkor adjuk a húshoz.

Ha a hússzeletek vastagsága jelentősen eltér egymástól, érdemes a vastagabbakat kiklopfolni annyira, hogy az összes szelet hozzávetőlegesen egyforma vastagságú legyen. Így mindegyik darab egyszerre fog majd átsülni.

 

3. Süssük meg!

Tegyük a húst olajjal vékonyan kikent tepsibe, és süssük 200-220 °C-on vastagságtól függően 20-25 percet.

 

4. Pihentessük!

Ha letelt az idő, vegyük ki a húst a sütőből, és hagyjuk pihenni legalább 5-8 percen keresztül. Ha ezt a lépést kihagyjuk, és rögtön felszeleteljük a csirkét, az összes nedvesség kifolyik a vágási felületnél, azaz minden igyekezetünk ellenére száraz lesz a hús. A pihentetés alatt viszont a hússzeletek nedvességtartalma egyenletesen szétterül a teljes szeletben, így a felvágást követően is finom szaftos marad a csirkemell.

 

Forrás: foodbeast

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!