Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Íme Julia Child tippjei a tökéletes sült csirkéhez

2020. January 2.

Julia Child tévés séf és szakácskönyvíró valóságos legenda: tanácsain milliók nőttek fel. Ha sült csirkéről volt szó, Julia akkor sem ismert tréfát: csak a tökéletessel elégedett meg. Lássuk, mi mindent javasolt a lelkes háziasszonyoknak. 

 

1. Mielőtt nekilátunk a sütésnek, konyhai papírtörlővel alaposan itassuk le a csirkét, hogy minden felesleges nedvességet eltávolítsunk a húsról. Ha ez elmarad, a víz hatására gőz keletkezik a sütőnkben, a csirke pedig inkább párolódni fog – azaz oda a ropogós bőr. 

 

2. A combok végeit kössük össze: a klasszikus technika segítségével csirkénk egyenletesebben fog sülni, nem mellesleg kivenni is könnyebb a sütőből. 

 

3. Ne töltsük meg nehéz töltelékekkel. Ha ugyanis marad egy üreg a csirke „közepén”, az szintén az egyenletesebb sülésnek kedvez. 

 

4. Vajat, friss zöldfűszereket viszont bátran pakolhatunk a hasüregbe. A vajat ne kenjük szét, hagyjuk egy darabban, hogy a sütőben olvadjon meg, mehet még hozzá só, bors, hagymafélék és tetszőleges, csokorba kötött zöldfűszerek. 

 

5. Használjunk citromot! Nem csupán a hasüregbe kerülhet néhány gerezd belőle. Madarunk külsejét a sütési idő felénél locsoljuk meg egy kevés citromlével, kellemes illatot fog árasztani, illetve ropogósabb is lesz. 

 

6. A vaj sem csak belsőleg hasznos, a só, bors és citromlé mellett a külsejét is jól dörzsöljük be a csirkének zsiradékkal, hogy ropogósra süljön a bőre. 

 

7. Süssük zöldségágyon, például felaprított répán és hagymákon. A csirkéből kifolyó zsiradék mennyei ízt fog kölcsönözni a zöldségeknek. 

 

8. Locsolgassuk! A csirkéből kifolyó „lével” – ha nem pakoltunk alá zöldségeket – is foglalkozzunk! Nyissuk ki a sütőajtót, és kanalazzuk vissza a zsiradékot a húsra. Vigyázzunk, a lehető legrövidebb időre nyissuk csak ki a sütőajtót! És a locsolgatások során forgassuk is meg a húst! 

 

9. Mással is lehet locsolni, például száraz fehérborral. Az alkohol elpárolog, de az ízek megmaradnak. 

 

10. Időzítsünk! Nehogy túlsüssük a csirkét, és finom szaftos hús helyett valami száraz borzalmat vegyünk ki a sütőből. Legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük, hogy megszúrjuk a combokat. Ha az előserkenő „lé” szép átlátszó, már kaphatjuk ki is a húst a sütőből. Felszeletelés előtt ne felejtsük el pihentetni! 

 

Forrás: Love Food 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!