Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
FOTÓ: SCHLESINGER LIBRARY, RADCLIFFE INSTITUTE, HARVARD UNIVERSITY

Boldog születésnapot, Julia Child! A jeles nap alkalmából a híres televíziós séfre emlékezünk

2019. August 15.

Julia Child sokkal több volt séfnél és szakácskönyvek szerzőjénél. Élete során legyőzte a mellrákot, televíziós személyiséggé vált, sőt egy ideig még háborús kémként is tevékenykedett. Élete izgalmas eseményeiből szemezgettünk. 

 

1. Gyerekkorában találkozott a Cézár saláta kiötlőjével

Egy alkalommal családjával Tijuanába utazott nyaralni, ahol szüleivel meglátogatta Caesar Cardini éttermét is, hogy megkóstolják a híres új fogást, a Cézár salátát. Emlékei szerint Ceasar nagydarab idősebb ember volt, és közvetlenül az asztaluknál készítette el az ételt. Ma már megmosolyogtató, de addig elképzelhetetlennek számított, hogy tojás kerüljön a salátába. Évekkel később, már híres séfként sikerült meggyőznie Cardini lányát, Rosát, hogy ossza meg vele az eredeti receptet.

 

2. Túl magas volt a hadseregnek

Mint oly sokan korosztályából, a második világháború alatt Julia is jelentkezett önkéntes szolgálatra, ám közel 188 cm-es testmagassága miatt mindkét nőket foglalkoztató akkori katonai szervezet elutasította. Viszont a hírszerzés tárt karokkal fogadta.

 

3. Kém volt a második világháború alatt

Child az OSS-nek dolgozott, amely az amerikai civil hírszerzési hivatal, a mai CIA elődszervezete volt. Kutatóasszisztensként tevékenykedett közvetlenül az OSS vezetője, William J. Donovan tábornok alatt. A háború utolsó két évében pedig előbb Ceylonban, később Kínában teljesített szolgálatot, itt ismerkedett meg Paul Childdal, későbbi férjével, aki szintén a hírszerzés tisztje volt.

 

4. Segített egy cápariasztó kifejlesztésében

A Csendes-óceánon számtalan tengerészt ért cápatámadás, ezért a haditengerészet cápariasztók kifejlesztésébe fogott, ehhez adták kölcsön Juliát egy időre az OSS-től. Mentőfelszereléseket készítettek, valamint egy olyan anyagot, amelyet máig is használnak a tengeri ragadozók távoltartására.

 

5. Kötszerbe bugyolálva ment férjhez

A háború végével Julia és Paul Child úgy határozott, hogy egymással töltenek pár hónapot immár civilben. 1946. szeptember 1-jén volt az esküvőjük, csak épp előző nap autóbalesetet szenvedtek, így az esküvői fotókon Julia bekötözött fejjel látható. 

 

6. Szörnyű szakács volt fiatalabb korában

Saját bevallása szerint kész katasztrófa volt a konyhában, egészen addig, amíg el nem kezdett a párizsi Le Cordon Bleu főzőiskolába járni. Az egyik korai konyhai próbálkozása egyébként egy felrobbant kacsával és lángoló sütővel végződött.

 

7. Egy vacsora változtatta meg az életét

Egyetlen konkrét étkezésre vezeti vissza Julia a finom ételek iránti érdeklődését. Férjével útban Párizs felé megálltak Rouenben enni, ahol is a menü osztrigából, salátából, bagettből, sajtból, kávéból és egy nagyszerű palack francia borból állt. Az emlékezetes vacsora megpecsételte Julia további pályáját.

 

8. Nem ment gyorsan: 9 évébe telt megírni és kiadni az első szakácskönyvét

Az 1961-ben megjelent első szakácskönyve forradalmasította az otthoni főzést, de nehéz szülés volt. 1952-ben kezdett dolgozni rajta, Simone Beck és Louisette Bertholle segítségével olyan könyvet szeretett volna írni, amelyben megtanítja az amerikai háziasszonyokat a francia konyha remekeinek elkészítésére.

 

9. Tojások felverésével vált igazán híressé

A televíziós sikert a bostoni helyi adó műsora hozta el számára. Az adásban elvileg a könyvét kellett volna bemutatnia, ő viszont ahelyett, hogy leült volna beszélgetni, nekiállt omlettet készíteni, miközben a riporter kérdéseire válaszolt. A nézők imádták, és persze elkezdtek záporozni a levelek a csatornához, ebből született A francia séf című első tévéműsora.

 

10. Az összes eszközét egy „szent zsákban” tartotta

Child az összes létfontosságú konyhai eszközét egy fekete zsákban hordta magánál.

 

11. Túlélte a mellrákot

Az 1960-as évek végén diagnosztizáltak nála mellrákot, majd orvosai tanácsára masztektómián esett át. A műtét után egy ideig depresszióval küzdött, ám később sokszor nyilvánosan is kiállt a mellrákkal küzdő nők érdekében. 

 

12. Házassága megelőzte a korát

Ahogy már első találkozásuk sejttette, Childék házassága nem alakult szokványosan. Mihelyst ugyanis Juliának beindult a karrierje, Paul boldogan támogatta, amiben csak tudta. Új ételek kísérleti nyulaként, ügynökként és tányérmosogatóként is egyengette Julia útját, saját pályáját háttérbe szorítva. 1994-ben bekövetkezett haláláig hűségesen kitartott felesége mellett.

 

13. Megkapta a civileknek adható legmagasabb kitüntetést az Egyesült Államokban és Franciaországban is

2000-ben vette át a Legion D’Honneur kitüntetést Jacques Pépintől, három évvel később pedig George W. Bushtól az Elnöki Szabadság Érdemrendet.

 

14. Konyháját megőrizte a Smithonian Intézet

2001-ben Julia a Smithonian Intézetnek adományozta konyháját, amelyet férje tervezett neki. Bár nem lehet közvetlenül a polcok között sétálgatni, a látogatók megcsodálhatják a berendezést, az ikonikus rézlábasok sorát, a csillogó tűzhelyt, a bekeretezett recepteket és egyéb emléktárgyakat a falon, valamint természetesen a tévét, amelyben folyamatosan mennek a főzőműsorai. 

 

Forrás: Mental Floss

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!