Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

3 érdekesség a furmint világnapja alkalmából

2020. February 1.

Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, amely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájáról.

 

Furmintban Magyarország az egyeduralkodó

A furmintot az egyik legértékesebb hungarikumunknak tekintjük, ezt a szőlőfajtát túlnyomórészt – körülbelül 97%-ban – Magyarországon termesztik. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található meg.

 

A világ legelismertebb borszakértői dicsérik

Több Master of Wine – például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes – szerint óriási lehetőség van a furmintban, amely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak. 

 

Könnyen kombinálhatjuk a kedvenc fogásainkkal

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú. 

Azt javasoljuk, hogy aki teheti, február elsején bontson meg egy palack furmintot, és kortyoljon bele az ünnepelt borba. Ajánljuk a Royal Tokaji Tokaj Dry gasztro csúcstermékét, amely mézes illatával, sárgabarackos ízével és kiváló savszerkezetével garantáltan kellemes kísérője lehet egy finoman fűszeres vacsorának. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha bárkivel borozhatnál, ki lenne az?

Ha bárkivel borozhatnál, ki lenne az?

Vagy kérdezhetnénk ezt is: ha nyernél két belépőt egy borfesztiválra, kit hívnál el magaddal?
Meddig marad friss a bor, ha már kinyitottuk az üveget?

Meddig marad friss a bor, ha már kinyitottuk az üveget?

A nagy kérdés, mely bulik után válaszra vár

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!