Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Arabica vagy robuszta? Mi a különbség a két kávéfajta között?

2021. March 24.

Mindegy, csak sok legyen! – legyinthetünk egy álmos reggelen vagy ha épp túlórázunk, valójában azonban markáns különbség húzódik a két kávéfajta között. Bár megpirítva az összes szemes kávé ugyanúgy néz ki, valójában több tucat különböző fajta kávébab létezik. A boltokban megvásárolható szemes és őrölt kávék zöme arabica vagy robuszta fajtából, illetve ezek valamilyen arányú keverékéből készül. De mi is tulajdonképpen a különbség a két fajta között?

 

 Arabica

A két fajta között a különbséget az ízük, termesztésük körülményei és az áruk határozza meg. Az arabica kávék íze édesebb, lágyabb gyümölcsös vagy bogyós gyümölcsös mellékízzel. Savasabbak és krémesebbek is, így nem meglepő, hogy ez a drágább fajta a kettő közül. A legtöbb olcsóbb őrölt és instant kávé robusztából készül. Ennek ellenére nem feltétlenül lesz egy kávé finom és jó minőségű csupán attól, hogy arabicából készül.

 

Robuszta

Íze erőteljesebb, karcosabb, koffeintartalma kétszer annyi, mint az arabicáé. Léteznek kiemelkedően jó minőségű robuszta fajták is, a legízletesebb krémes eszpresszó kávék például ebből készülnek.

Termesztése egyszerűbb, mert alacsonyabb tengerszint feletti magasságokon is megél, kevésbé érzékeny az időjárásra és a kártevőkre. A növény hamarabb termőre fordul, és hozama is nagyobb, mint az arabicának.

A robuszta kávét elsősorban Afrikában és Indonéziában, az arabicát pedig Afrikában, Pápua Új-Guineán, illetve elsősorban Dél-Amerikában, főleg Kolumbiában termesztik.

Végső soron elmondható, hogy a kávéválasztás egyéni ízlés függvénye, mindkét fajtából lehet finomabb és felejthetőbb kávét főzni. Döntsünk az alapján, hogy mit szeretünk jobban: a karcosabb vagy a gyümölcsösebb kávéélményt.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!