Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mirin – a japán rizsbor, amivel főzhetsz, süthetsz, koccinthatsz

2021. március 28.

Ha japán és más ázsiai ihletésű receptek között kutatunk, előbb-utóbb belefutunk a mirinbe. Bár elsőre egzotikus különlegességnek tűnhet, valójában számos étel fontos összetevője, ezért ha szimpatikus a távol-keleti konyha, érdemes beszereznünk egy üveggel.  

 

Mi is pontosan a mirin?

Egyfajta rizsbor, a szakéra hasonlít, csak kevesebb alkoholt, cserébe viszont több cukrot tartalmaz. Íze édeskés, ezért jól harmonizál sós ételekkel. Állaga sűrű, színe az arany és a borostyán közé tehető. Alkoholtartalma alapvetően alacsony, de fajtától függően változó: 1 és 20% közötti. A legtöbb boltokban kapható mirin alkoholtartalma megáll 10% alatt, és ez a főzés során általában el is párolog. A szójaszósz mellett a mirin a klasszikus teriyaki szósz fő hozzávalója, de a tradicionális japán levesekbe is kerül belőle, például a nálunk is elterjedt miso levesbe.

 

Nehéz beszerezni? 

Tény, hogy nem annyira elterjedt, mint a szójaszósz, de ázsiai boltokban és nagyobb szupermarketekben fellelhető. 

 

Hogyan használhatjuk fel?

Igazán sokoldalú, bevethető hús- és halételek készítéséhez, illetve zöldségek és tofu mellé is jól passzol. Cukortartalma révén karamellizálódásra képes, azaz finom és gusztusos mázat képez a wokban vagy serpenyőben sült zöldségeken, húsokon és halakon. Az erős aromájú halak és vadhúsok ízét és illatát semlegesítheti, ilyen célból is szokták alkalmazni. Egy fontos: mértékkel csorgassuk a lábasba vagy a serpenyőbe, jellegzetes íze nagyobb mennyiségben már tolakodó lehet. 

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A japán konyha építőkövei

A japán konyha építőkövei

Amikor a japán konyha kerül szóba, sokan csak a sushira gondolnak, pedig dehogy is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.