Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad, hogy a jégkása Japánból származik?

2019. július 13.

Ráadásul nem is mai találmány! Az első jégkása-kezdemények a Heian-korból származnak, ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából egy évezreddel ezelőtt már fogyasztották a ma ismert hűsítő desszert ősét. Az ételt kakigōrinak (かき氷) nevezték, jégtömbből lefaragott („leborotvált”) jégből állt, és édes sziruppal összekeverve szolgálták fel. Mint a nyalánkságok zöme, ez is a társadalom legmagasabb rétegei számára volt elérhető, hiszen jeget csak télen lehetett beszerezni, aztán nagy raktárépületekben vagy természetes barlangokban kellett tárolni, hogy ne olvadjon el. A társadalom nagy része csupán a 20. századtól férhetett hozzá, amikor a technológiai fejlődés már lehetővé tette a jég olcsó előállítását és tárolását az év valamennyi szakában. 

Az Egyesült Államokba Hawaiin keresztül jutott el az édesség. Ez időben a szigeteken több tízezer japán munkás dolgozott a cukornád ültetvényeken. Később sokan visszatértek hazájukba, de így is jelentős állandó japán népcsoport alakult ki az őslakosság mellett. Elsőként ők kezdték el készíteni a japán jellegű jégkását Hawaiin, a jeges desszert hamarosan az állam egyik legkedveltebb édessége lett.

Japánban és Hawaiin a jégkása egész finomra tört jégből áll, állaga inkább hasonlít a frissen hullott hóéra, mint a nálunk kapható ropogós-jégdarabos kására. Így az ízesítés jobban el tud keveredni a jéggel, és nem gyűlik össze a jég tetején vagy alján. A jégre ízesített szirup kerül, és általában a jég alá is tesznek valamit, ez lehet vaníliafagyi, makadámdióból készült fagyi, friss gyümölcsök, vörös adzuki bab vagy mochidarabok. Van, aki édes tejszínhabot vagy kókusztejszínt is választ a tetejére.

 

Az elkészítése nagyon látványos:

View this post on Instagram

. ?志むら . 「吟醸甘酒」? . わー、待ってました? 大好きな志むらさんの甘酒? . さくら甘酒の時と同じ中尾醸造さんの純米大吟醸の酒粕を使用したこちら?‍♂️ . 香り高くて味わいも癖がなくて、トロッとしたトロみがあって美味しい?✨ . 別添えの生姜シロップを掛けるとより甘酒の甘さが引き立って、調和された味わい☺️? . 今日の氷の盛りは傾斜のある崖氷でよく倒れないなと感心??ふわふわ削りにも甘酒がよく染みてる? . スッキリとした後味も舌に残って、やっぱり甘酒はここのやつが好きだなーとしみじみ感じられました?? . #志むら #かき氷 #カキ氷 #かきごおりすと #かきごーらー #ごーらー #ゴーラー #氷活 #かき氷巡り #食べ歩き #かき氷好きな人と繋がりたい #にっぽん氷の図鑑 #shavedice #shaveice #kakigori #デザート #スイーツ #梅雨 #吟醸甘酒 #甘酒 #かき氷部 #東京カフェ #東京 #目白 #池袋カフェ #和菓子 #甘味処 #志むら_mashamarha_koori

A post shared by Masha Masha (@mashamasha_koori) on

View this post on Instagram

かき氷〜?? しばらく行かないのは嘘でしたね。 ずんだのかき氷、初めて食べたけど美味しかった?つぶつぶの枝豆がすごくたくさん! 白玉も添えてあって、冷たいずんだ餅っぽい。 甘さも控えめな感じで食べやすい?ぱくぱく食べてしまった。 同行者は甘酒。 そのあとに、二人でミニ氷を分け合いました。 黒糖ちょう美味しい? お会計の時、お店の人にどれが1番美味しかった?って聞かれたけど、どれも美味しいから1番は決められない? 次の季節限定も楽しみにしてる☺️. . . #志むら #志むらのかき氷 #ずんだ #かき氷 #shaveice #shavedice #吟醸甘酒 #ミニ氷 #黒糖ミルクとわらび餅 #今日の美味しいもの #東京かき氷

A post shared by あやんて (@aynt_ippy) on

 

Forrás: USA today 10 Best

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bor+jégkrém – nem külön, hanem egyben

Bor+jégkrém – nem külön, hanem egyben

Sok kísérlet, sok bor, sok jég, sok kóstolás, aztán a mosoly, ahogy a hivatalos bemutatón Bolyki Jani először kóstolja az Egri Bikavéres feketecsokis csodát.
Jegeskávé háromféleképpen

Jegeskávé háromféleképpen

Mennyei hűsítő variációk a forró napokra

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.