Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Megkóstoltuk az idei országtortákat

CURIOSITAS – Kíváncsiság és Szentivánéji Álom a tányérunkon.
2020. augusztus 21.

A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt nemcsak azért szeretjük, mert igazán méltó az augusztus 20-i ünnephez, hanem azért is, mert a finom ízeken túl rég elfeledett vagy épp méltatlanul elhanyagolt alapanyagokat hoz ismét a köztudatba, valamint arra sarkall, hogy a cukrászmesterekhez hasonlóan legyünk mi is bátrak és innovatívak a konyhában, ötvözzük az ősit a legmodernebbel, fedezzük fel hagyományainkat, közben pedig merjünk újítani. 

Minden évben hatalmas (és egyre növekvő) népszerűség övezi a versenyt. Bár sokan a 2016-os Őrség Zöld Aranyát tartják a legkülönlegesebbnek, az idei győzteseket is érdemes megkóstolni, nem fogunk csalódni. 

A CURIOSITAS – Kíváncsiság Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása. A torta leírása szerint „izgalmas, újszerű ízkombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, amely nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé, és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.” 

Elsőre a torta színvilága fogott meg: barnák, bézsek különböző árnyalatai teszik harmonikussá, a tetejére helyezett arany dísz pedig ünnepivé. Érdekes egyébként az ünnepi párhuzam, egyik kóstolónknak a csoki-birs-olajos magvak kombinációja a karácsonyi ízeket juttatta eszébe. És emeljük ki a birsalmát is: ebbe a sütibe lágy, friss formában került, tehát ne a már-már túl édes és tömény birsalmasajtra gondoljunk. A ropogós réteg külön kedvencünk volt, remekül kiegészítette a krémes birsalmát. Összességében elmondhatjuk, hogy minden falat nyújtott izgalmat, ebből a tortából biztosan kérnénk még egy szelettel. 

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat. A Szentivánéji Álom „ízvilágát a kellemesen savanykás fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehér csokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz.” 

Valljuk be, hozzáadott cukor nélkül, meghatározott kalória- és szénhidrátértékekkel dolgozva nagy kihívás klassz tortát készíteni. A sütemény kóstolásánál ezt a szempontot is figyelembe vettük. 

A külcsín igencsak mutatós: csodás rétegek teszik izgalmassá a tortát, a fehér és a rózsaszín árnyalatai pedig könnyed, kifinomult desszertről árulkodnak. És nem is csalódtunk: szerencsére semmi gejl vagy mű íz nincs a tortában, kellemes, habos, gyümölcsös összhatású, melyet a meggy fanyarsága tesz frissítővé. Nyári napokra ideális, diétázók, cukorbetegséggel élők is fogyaszthatják. Egy pici pluszt hiányoltunk, amolyan kis ízrobbanást valamelyik rétegben, elemben, ez csak a CURIOSITAS – Kíváncsiság esetén teljesült. 

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listája megtalálható a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?