Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezek a legnépszerűbb Ferragosto-ételek

Lássuk, mi minden kerül az asztalra az olaszok egyik legnagyobb ünnepén!
2020. augusztus 15.

A Ferragosto Olaszország legnagyobb nyári ünnepe. Tradicionálisan ekkortájt ért véget az aratás, így az emberek megpihenhettek. Aratóünnepségeket tartottak országszerte, amelyekről természetesen nem hiányozhattak a finom falatok és italok sem. 

A Ferragosto név a latin Ferie Augusti ünnep nevéből ered, ezt az ünnepnapot Augustus császár vezette i. sz. 18-ban. Idővel a keresztény egyház ünnepévé vált (Szűz Mária mennybemenetele, Nagyboldogasszony ünnepe). Bár idén valószínűleg visszafogottabb az ünneplés, de a családok minden bizonnyal így is összegyűlnek, a konyhákból pedig tradicionális finomságok sokasága kerül ki. Lássuk, melyek ezek! 

 

Panzanella – kenyérsaláta

Különösen Toszkánában népszerű, nem véletlenül fordítjuk gyakran toszkán kenyérsalátának. A konyhai újrahasznosítás sztárja: szikkadt kenyeret kevernek össze szezonális zöldségekkel, olívaolajjal, balzsamecettel. Tálalás előtt jól behűtik. 

 

Pomodori al Riso – rizzsel töltött paradicsom 

A paradicsom közepét kikanalazzák, majd arborio rizses töltelékkel összekeverve visszatöltik a paradicsom mélyedéseibe. Sütőben sütik készre, hidegen fogyasztják. Burgonyát szoktak sütni mellé. 

 

Sült galamb 

Pontosabban fiatal galamb, az ünnepi ebéd elengedhetetlen eleme. Régi hagyomány a vadászatokon lőtt madarak azonnali elkészítése és feltálalása a vadászlakomákon, ez él tovább ebben a fogásban. 

 

Pollo ai peperoni – szaftos csirkeétel 

Rómában klasszikus étel a lassan főtt csirke paprikával. Szaftos, egyszerű hozzávalókból, kevés zsiradékkal készülő étel, amely mégis rendkívül laktató. Akkor a legfinomabb (más Róma környéki ételekhez hasonlóan), ha másnap, felmelegítve fogyasztjuk. 

 

Galluccio – fiatal kakas 

Folytatjuk a szárnyasok sorát. Ennek az ételnek az alapja a fiatal kakas töltve, újkrumplival, sütőben sütve. A töltelék régiónként eltérő, lehet kenyérmorzsa, mazsola, fenyőmag vagy a kakas belsősége (pl. máj) elkészítve. 

 

Desszertek 

Desszert nélkül nincs lakoma! Szinte mindig készül édes, teasütemény jellegű keksz, de Olaszországban is rendkívül finom görögdinnye terem, amelyet frissen szoktak felszolgálni. Sőt! Szicíliában görögdinnyéből pudingot (Gelu di Muluna)  is szoktak készíteni, ehhez a gyümölcs levét használják fel, amelyet cukorral édesítenek, majd kukoricakeményítővel sűrítik be. A legtöbb család kifejlesztette a saját recepttúráját, kerülhet bele szegfűszeg, fahéj, jázminvirág, őrölt pisztácia vagy aprított étcsoki is (ez utóbbi olyan, akár a dinnye magjai). 

 

Forrás: Gambero Rosso 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

19 recept az olasz konyhából

19 recept az olasz konyhából

Tészták, pizzák, húsgolyók. Itt nincs szénhidrátmentesség.
Tuti olasz tippek étkezéshez, főzéshez

Tuti olasz tippek étkezéshez, főzéshez

A kevesebb több elvet érdemes szem előtt tartani

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?