Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Már bringára kifejlesztett street foodot is kóstolhatunk: Zalakaroson megszületett a bike food

2019. July 8.

A street food műfaj népszerűsége töretlen, hiszen ki ne szeretné a minőségi alapanyagokból készült jóféle hamburgereket, hot dogokat vagy éppen a strandétel státuszból egyre inkább kitörő lángost. 

Zalakaros városa idén nyáron újabb gasztronómiai kategóriát alkotott (a tavalyi wild food, azaz gŐZgombóc sikere után), a Go Bike integrált városmarketing program keretében receptversenyt hirdetett, amelyen Magyarország első bike food ételét keresték. 

 

Mitől bike food a bike food? 

A receptverseny kiírása meghatározta az alapvető kritériumokat: az új étel legyen innovatív, élettel teli és fantáziadús, biztosítson folyamatos energiaszintet a tekeréshez. És ami a legfontosabb, az a mobilitás igénye: akár a „nyeregben” is el lehessen fogyasztani, ha éppen bringázás közben tör ránk az éhség, ám nem szeretnénk pihenőt tartani. 

A felhívásra több mint 50 recept érkezett, az előzsűrizést követően a döntős ételek közül zsűri választotta ki Magyarország kerékpáros ételét. „A zsűrizésnél kiemelt szempont volt, hogy olyan frissen készült, kézbe adható, akár nyeregben is ehető étel szülessen, amely úgy látja el energiával a kerékpárosokat, hogy közben nem telíti el őket túlságosan. Hazánk első bike foodja zseniálisan ötvözi a nagy nemzetközi street food trendeket a helyi értékekkel, így egy olyan izgalmas étel született, amelyet a hazánkba látogató turisták is biztosan megjegyeznek. Szeretnénk, hogy az év kerékpáros étele gazdaságilag is életképes legyen, ezzel kapcsolatban már konkrét ötleteink is vannak” – mondta el Bezerics Dani, a Paletta bisztrók tulajdonosa, zsűritag.

Az ország első bike foodjául végül a „Bike-Roll, fúziós útravaló” elnevezésű kompozíciót választották, amellyel Virág József és a Park Inn Kitchen csapata nevezett. A Bike-Roll lényegében egy zöldfűszeres-kukoricás francia palacsinta karamellizált-tépett sertéstarjával, zalai „salsával” és őrségi füstölt gomolyával töltve. Az ételt egyébként street food és bisztró verzióban is megkóstolhatjuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!