Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így főzzünk barna rizst a japán rizsszakértő szerint

2019. April 9.

Momoko Nakamura évek óta járja a japán vidéket, és kutatja a rizs termesztésével kapcsolatos ősi eljárásokat. Az internet csak „Rice Girl” néven hivatkozik rá – és ő is saját magára –, ez pedig egyáltalán nem túlzás: mindent tud a rizsről. Lássuk, ő hogyan készíti el ezt az ételt.

 

Először is egy lábasra lesz szükségünk, ez akár öntöttvas is lehet. Mérjük ki a rizst egy csészével, majd szintén mérjünk ki pontosan kétszer annyi vizet. Öblítsük át a rizst háromszor úgy, hogy egy tálba szórjuk, majd jó sok hideg vizet öntünk rá. Gyors, az óramutató járásával megegyező irányú körkörös mozgással végezzük az átöblítést, így könnyen megszabadulhatunk a felesleges keményítőtől. Ismételjük meg a műveletet még kétszer. Ezt követően szűrjük le a rizst, majd tegyük a lábasba az előzőleg kimért kétszeres mennyiségű hideg vízzel.

 

Maga a főzés négy szakaszra bontható, mindegyik szakaszhoz különböző főzési hőfok kapcsolódik.

1. Közepes lángon melegítsük a rizst forráspontig.

2. Amikor forrni kezd, állítsuk magas lángra a tűzhelyt, és főzzük így 1 percen keresztül. A célunk ezzel az, hogy az összes rizsszem felemelkedjen a víz tetejére, így fognak egyenletesen megfőni. Ekkor kell ízesíteni is egy kis csipet sóval.

3. Vegyük vissza a lángot alacsonyra, és tegyünk fedőt a fazékra. Még 30 percig főzzük ezen a módon a rizst.

4. Kapcsoljuk le a lángot, a lábast vegyük le róla, és hagyjuk pihenni a rizst 10 percen keresztül. Csak ezután vegyük le a fedőt. Ha a megfőtt rizs felszínén apró lyukakat látunk, akkor a főzés tökéletesre sikerült.

A pihentetés után Nakamura azt ajánlja, hogy fa vagy rizses lapáttal osszuk szét a rizst négy egyenlő részre, majd gyengéden keverjük át olyan mozdulatokkal, mint amikor tojásfehérjét forgatunk bele egy sütemény tésztájába. Ha ezt elvégeztük, már tálalhatunk is.

 

Forrás: FOOD52

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e a rizs?

"Persze sok dologtól függ, de így is segítség lesz, ígérem!"
Tényleg jobb a barna rizs, mint a fehér?

Tényleg jobb a barna rizs, mint a fehér?

A válasz a cikkből kiderül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!