Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit tegyünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?

2019. July 25.

Alapvetően nem hiba, ha keményebb avokádók kerülnek a kosarunkba a piacon vagy a szupermarketben, hiszen képesek az utóérésre. Azaz ha nem terveztük napokon belül elfogyasztani őket, maguktól is szépen beérnek és megpuhulnak, erre körülbelül 7 napra van szükségük. Előfordul azonban, hogy meggondoljuk magunkat, és mégsem várnánk addig a kedvenc avokádókrémünk elkészítésével, erre az esetre nyújtanak megoldást az alábbi tippek. 

 

Ha 2-3 nap várakozás még belefér, tegyük az éretlen avokádóinkat papírzacskóba egy alma vagy banán kíséretében. Ezekből a gyümölcsökből ugyanis etilén szabadul fel, amely meggyorsítja az avokádó beérését.

 

Amennyiben türelmetlenebbek vagyunk, és még ennyit sem szeretnénk várakozni, létezik egy másik módszer is, amely nem napok, hanem percek alatt eredményre vezet. Azoknál az avokádóknál működőképes, amelyek kívülről már sötét színűek, de belül még kemények, tehát a teljesen nyers és zöld darabokon nem segít. Csomagoljuk be az avokádókat egyesével alufóliába (jó szorosan), majd tegyük 90 °C-ra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Az időtartamra különösen figyelni kell, hiszen nem nyersen megsült avokádókat szeretnénk viszontlátni. Ha azonban jól eltaláljuk, akkor megpuhult gyümölcsöket vehetünk ki a sütőnkből.

 

És mit tehetünk akkor, ha már belevágtunk egy avokádóba, ám csak azután vettük észre, hogy nem olyan érett, mint gondoltuk? Szerencsére erre is van megoldás. Vágjuk fel, majd a szeleteket tegyük 2 órára sós vízbe. Nem csupán megpuhulnak a szeletek a sófürdőben, hanem az ízük sem fog megváltozni különösebben, azaz ugyanúgy használhatjuk fel, mint az eleve puha avokádókat. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc avokádós receptjeink

Kedvenc avokádós receptjeink

2017 nagy kedvence az avokádó volt, búcsúztassuk az évet egy válogatással
Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.
Ma van minden chipsek ünnepe -  készítsünk avokádós mártogatóst!

Ma van minden chipsek ünnepe - készítsünk avokádós mártogatóst!

Ünnepeljünk 4 hozzávalós guacamole recepttel és tortilla chipsszel!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!