Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezekkel a táplálkozási szokásokkal inkább jobb leszámolni

2020. August 29.

Cikkünkben olyan főzési, táplálkozási szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyek első látásra nem tűnnek kirívóan egészségtelennek. Az ördög azonban a részletekben rejlik, apróságokon is elcsúszhat a tudatos táplálkozás. Nézzük, melyek a buktatók, és mi mindenre érdemes odafigyelni az „unalomig ismételt” alapszabályokon túl. 

 

1. Túlkészítjük a húst 

A húsok túl alapos átsütése inkább rossz, mint jó. Tény, hogy a nyers vagy alulkészült hústól is megbetegedhetünk, ám az égett húsféle ugyanúgy ártalmas, mert rákkeltő anyagok képződhetnek benne. 

 

2. Túl sok vagy túl kevés zsiradékot használunk 

Ha túl sok olajjal vagy zsiradékkal főzünk, akkor úgy válik kalóriadúsabbá az ételünk, hogy közben semmiféle extra tápanyag sem kerül hozzá. Ez idáig valószínűleg egyáltalán nem meglepő. Az viszont annál inkább, hogy a túl kevés zsiradék szintén nem szerencsés. A megfelelően megválasztott főzőolaj, mint például az olívaolaj jó forrása az egészséges zsíroknak, ezáltal pedig hozzájárul ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminokat képes legyen feldolgozni a szervezetünk. 

 

3. Mindent ugyanazzal az olajjal főzünk, sütünk 

Bár sokan már átálltak arra, hogy főzésre alkalmas olívaolajat használjanak a konyhában, ám jó tudni, hogy az olíva alacsony gyulladáspontja miatt nem mindig jó választás. Érdemes ilyenkor például avokádóolajat használni. 

 

4. Mindig ugyanazokat az ételeket esszük 

Mindenkinek megvannak a kedvenc ételei, ám ez nem jelenti azt, hogy kizárólag ezeket kellene fogyasztani. Még akkor sem, ha a kedvencek történetesen egészségesek. Törekedjünk a változatosságra, hogy minden fontos vitaminhoz vagy ásványi anyaghoz hozzájussunk. 

 

5. Mindent gluténmentesre készítünk

Az utóbbi időben divattá vált, hogy azok is gluténmentesen táplálkoznak, akik nem gluténérzékenyek, illetve semmiféle negatív élettani hatást nem tapasztalnak glutént tartalmazó étel elfogyasztásakor. Nem arról van szó, hogy a gluténmentes étrend nem lehet egészséges és kiegyensúlyozott, de tény, hogy a glutén elhagyásával sokkal nehezebb megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és rostot juttatnunk a szervezetünkbe. 

 

6. Kóstolás nélkül sózunk 

Ne nyúljunk automatikusan a sószóró után! Vannak ételek, amelyek só nélkül (vagy éppen egy kevés sóval) is finomak. Első a kóstolás, csak akkor sózzunk, ha szükséges! 

 

7. Nem eszünk gyümölcsöket a cukortartalmuk miatt 

Pedig ez nagyon rossz szokás! A gyümölcsök nem finomított cukrot, hanem gyümölcscukrot tartalmaznak, emellett pedig magas a rosttartalmuk is. A rost egyébként lassítja a fruktóz (azaz a gyümölcscukor) felszívódását a véráramban, javítja az emésztést, illetve növeli a jóllakottság érzetét. 

 

8. Kiolvasztjuk az ételeket a konyhapulton vagy a mosogatóban 

Ha ezt tesszük, ideális környezetet teremtünk a baktériumoknak, ez pedig különböző betegségek kialakulásához vezethet. Sokkal biztonságosabb éjszaka a hűtőben (vagy ha sürgős, a mikróban) kiolvasztani a fagyasztott élelmiszereket. 

 

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

12 kerülendő konyhai szokás

12 kerülendő konyhai szokás

Főleg akkor ne tegyük ezeket, amikor még újak vagyunk a sütés-főzés területén.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!