Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Krumplisütés forró levegős fritőzben? Ezt az 5 hibát ne kövesd el

2022. July 23.

Ha hasábkrumplit készítenénk egészségesebb változatban, jó döntés air fryerben (forró levegős fritőzben) megsütni. Jóval kevesebb olaj kell így csak hozzá, ám az air fryer önmagában még nem biztosíték a tökéletes sült krumplihoz. Azonban ha az alábbi 5 hibalehetőséget elkerüljük, tuti finom lesz a végeredmény! 

 

Elfelejtjük előmelegíteni a sütőt

Ahogy minden sütőt, úgy az air fryert is elő kell melegíteni, mielőtt beletennénk az ételt. Vannak receptek, ahol nem hívják fel külön a figyelmünket az előmelegítés szükségességére, és léteznek olyan air fryer típusok is, amelyekről azt mondja a gyártó, hogy nincs szükség előmelegítésre. Tapasztalatok alapján azonban egy kis előmelegítés sosem árt. 

 

Nem áztatjuk be a krumplit, illetve nem blansírozzuk

Elő a tál hideg vízzel, és ne legyünk restek beáztatni a krumplit! Megsózni se felejtsük el az áztatóvizet, a só ugyanis vizet von ki a krumpliból. A házi készítésű krumplinál szintén fontos lépés a blansírozás. Amíg vizet forralunk, hámozzuk meg és vágjuk fel a krumplit, majd a sózott, felforralt vízbe tegyük be négy percre. Erre azért van szükség, hogy kivonjuk a felesleges nedvességet a burgonyából. A forró víz után pedig jöhet a hideg, ettől a krumplik kicsit „összemennek”, és sokkal ropogósabbra fognak sülni.

 

Kapcsolódik: Tehetünk-e sütőpapírt a forró levegős fritőzbe?

 

Nagyon teletömjük a sütő kosarát

A forró levegős fritőz első számú szabálya, hogy soha, de soha ne pakoljuk rogyásig tele. Ez a fajta sütő úgy működik, hogy forró levegőt keringet az étel körül. Ha a kosár tele van, a levegőnek nem lesz helye keringeni, azaz nem fog rendesen átsülni az étel.

 

Nem olajozzuk be a sütő kosarát

Az air fryer sokkal kevesebb olajat használ, mint az olajsütő (épp ezért szeretjük annyira), de egy kevés olajra akkor is szükségünk lesz, hacsak nem az egyszerre száraz és puha krumpli a cél. Nemcsak ropogósabb lesz egy kis olajtól az étel, hanem a kosárhoz sem fog odatapadni. Kifejezetten hasznos ilyenkor az olajspray! 

 

Nem rázzuk meg a kosarat

Ha hasábkrumplit, csirkeszárnyat vagy zöldséget sütünk, semmi esetre se felejtsük el megrázni a kosarat. Csak így lehetünk teljesen biztosak abban, hogy egyenletesen fog átsülni az étel. Bizonyos air fryer modelleknél le fog állni a sütési folyamat, ha a kosarat kivesszük, de ezek általában ugyanott folytatják a sütést, amint visszatettünk mindent a helyére. Amiatt sem kell aggódni, hogy a kosár kivétele miatt alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mert ez bár igaz, végeredményben így lesz finomabb az étel benne. Csak arra vigyázzunk, hogy ne puszta kézzel fogjuk meg a kosarat, nehogy csúnyán megégessük magunkat vele.

 

Témába vág: 

Hogyan takarítsuk helyesen a meleg levegős fritőzünket?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!