Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egészségesebb-e a forró levegős fritőzben készült étel?

2021. July 3.

Manapság már nemcsak a nagy műszaki áruházak polcain találunk forró levegős fritőzöket, hanem a kisebb szupermarketekben is megvásárolhatók, leginkább egy-egy időszakos akció keretében. Az áruk megfizethető, a közvélekedés szerint pedig a bennük készített ételek sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos módon, bő olajban készült verziók. Nézzük, mi az igazság.

Hogyan működik a forró levegős fritőz?

Az étel egy kosárba kerül, amit aztán beteszünk a gépbe. A kosár nyílásainak köszönhetően a fritőz forró levegőt keringet az étel körül, ennek hatására olaj nélkül – vagy sokkal kevesebb olaj felhasználásával – ugyanolyan ropogósra sül az étel, mintha olajsütőben készítettük volna.

Milyen ételeket érdemes készíteni benne?

A legtöbb zöldségféle egy kevés olívaolajjal, sóval, borssal és fűszerekkel isteni finomra tud sülni benne. De ne álljunk meg itt, a hasábkrumpli és steakburgonya szintén szuper lesz benne, ahogy a halak.

Egészségesebb-e?

Körülbelül 90%-kal kevesebb olaj felhasználásával lesz ugyanolyan ropogós az étel, mintha olajban sütnénk, ezzel jelentősen csökkentve az üres kalóriák elfogyasztását. Mellékes haszon, hogy mivel különösen finomak és ropogósak a benne készült zöldségfélék, a gép használatával közvetve növelhetjük a zöldségfogyasztásunkat. Ugyan nem egészségügyi szempont, de kétségtelenül előny, hogy gyorsabban elkészülnek benne az ételek, mint a sima sütőben, így energiát spórolhatunk meg. Arról nem is beszélve, hogy a forró levegős fritőz használatakor nem kell tartanunk a kifröcsögő forró olajtól.

Vannak-e hátrányai?

Válasszuk az arany középutat! Egy alapvetően nem túl egészséges gyorsétel nem lesz 100%-ban egészséges attól, ha forró levegős fritőzben készítjük el, bár tény, hogy „javítunk a helyzeten”, ha elhagyjuk a bő olajban sütést. Készítsünk benne egészséges alapanyagokból álló ételeket, ha pedig néha gyorsételre vágyunk, egyértelmű, hogy ahhoz is jobb választás a kevés olajos módszer. Maga az eszköz viszonylag nagy és ormótlan, kisebb konyhákban valószínűleg nem egyszerű helyet találni neki.

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mutatjuk, mikor kezdd hideg serpenyőben a főzést-sütést

Mutatjuk, mikor kezdd hideg serpenyőben a főzést-sütést

Egyes ételek esetén nem jó előre felhevíteni a serpenyőt.
Így lesz tökéletes az otthon készített fagyi!

Így lesz tökéletes az otthon készített fagyi!

Mutatjuk, melyek a leggyakoribb hibák

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!