Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mutatjuk, mikor kezdd hideg serpenyőben a főzést-sütést

Egyes ételek esetén nem jó előre felhevíteni a serpenyőt.
2021. június 22.

Rengeteg recept kezdődik úgy, hogy felhevítjük a serpenyőt – önmagában vagy zsiradékkal. Vannak azonban olyan ételek, alapanyagok, amelyek pont azt kívánják, hogy hideg serpenyővel kezdjünk dolgozni. Melyek is ezek? Lássuk a leggyakoribb eseteket!

 

1. Amikor bacont sütünk

A bacon és a többi különböző szalonnaféle sok zsírt tartalmaz egy kevés hússal. Ha felhevített serpenyőbe tesszük, a zsírnak nincs elég ideje megsülni, így nem olyan lesz a sült bacon íze, mint szeretnénk, állagát tekintve pedig inkább válik puhává, mint ropogóssá. 

 

2. Amikor fokhagymát karamellizálunk

Ha az aprított fokhagymát forró serpenyőbe tesszük, pillanatok alatt megbarnul, és elveszíti ízét, aromáját. Kezdjük inkább hideg serpenyőben és hideg olajban sütni. 10-20 másodperc alatt az olaj felmelegszik, és a fokhagyma íze is előjön, majd szép aranyszínűre sül.

 

3. Amikor magvakat vagy fűszereket pirítunk

Ha köményt, édesköményt vagy napraforgómagot pirítunk, nagyon kell ügyelnünk arra, hogy csak piruljanak, de ne égjenek meg. Ez sokkal egyszerűbb, ha hideg serpenyőbe szórjuk a magokat, fűszereket, és így kezdjük el melegíteni.

 

4. Amikor vajat barnítunk

Ha barnított vajat készítünk, nagyon pontosan figyelnünk kell a serpenyő hőmérsékletére. A vaj roppant érzékeny, gyorsan meg tud égni. Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha hideg serpenyővel indítunk, ezzel ugyanis nyerünk egy kis biztonsági tartalékot.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Jól felszerelt konyha nincsen jó kések és megfelelő edények nélkül. Most azt vesszük sorba, hogy miből is lehet a lábos, és mire érdemes figyelni a választáskor. Bevonatok csatája.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!