Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan főzzük meg a szárazbabot?

2021. February 1.

A különböző fajtájú szárazbabok nemcsak nagyon egészségesek, hanem igazán finomak is, a belőlük készített ételek pedig nagyon jól tudnak esni ebben a hideg, téli időben. Sokan mégis szívesebben veszik meg a babkonzerveket, mert úgy gondolják, hogy egyszerűbb a felhasználásuk, és nem szeretnének a szárazbabbal pepecselni. Pedig egyáltalán nem bonyolult előkészíteni! 

 

Minden a vásárlással kezdődik: jó minőségű babot vegyünk

A nagy boltok polcain megtalálható szárazbab nem biztos, hogy a legjobb választás, hiszen elképzelhető, hogy évek óta tárolták. Sokkal jobb a piacokon, közvetlenül a termelőtől megvenni, sokkal finomabb lesz a végeredmény.

 

Öblítsük le, válogassuk át

A termelőtől vásárolt bab tartalmazhat szennyeződéseket – apró kavicsokat vagy földdarabokat –, ezért érdemes felhasználás előtt hideg vízzel átöblíteni, majd alaposan átválogatni.

 

Áztassuk be

Minél frissebb a bab, annál kevésbé kell áztatni, de azért érdemes kicsit előre tervezni, és egy éjszakát letakarva, hideg vízben állni hagyni.

 

Főzzük meg

Használhatjuk azt a vizet is, amiben a babot áztattuk, de van, aki a friss vízre esküszik – egyes vélemények szerint abban főzve kevésbé puffaszt a bab. Legalább annyi vizet használjunk, ami 2-3 centi magasan fedi a babot. A vizet forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és főzzük puhára a babot. Ez friss bab esetén kb. 30 perc, de az öregebb bab akár két órán át is elfődögél. Fontos az is, hogy mikor sózzuk meg. A sótól keményebb lesz a bab héja, ám kihagyni nem érdemes ezt az alapvető fűszert, hiszen akkor íztelen lesz az ételünk. Ideális esetben a főzési idő 3/4-énél sózzuk meg, ezt a legkönnyebben az illat alapján tudunk megállapítani: ekkor kezd főtt bab illata lenni. Egy jó szakács pedig a főzővizet sem önti ki, szuper alaplé válhat belőle levesekhez. 

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!