A fekete bab az egyik legegészségesebb hüvelyes – mutatjuk, miért fogyaszd rendszeresen
2020. December 10.Az Amerikában őshonos hüvelyes egyre kedveltebbé válik szerte a világon. A konzerv vagy szárított fajtája jól tárolható, sokáig eláll, a vegánoknak fontos fehérjeforrás lehet, de nem csupán nekik érdemes gyakran fogyasztani. Gazdag vitaminokban, fehérjékben és rostokban, komplex szénhidrát, mindehhez pedig alacsony zsírtartalom társul. És ezeken felül is vannak jó tulajdonságai!
Segít megakadályozni/lassítani a szemeink romlását
Antioxidánsai segíthetnek megvédeni minket az idősebb korral járó látásvesztéstől és a szürkehályog kialakulásától.
Javít a vércukorszintünk ingadozásán
A fekete bab glikémiás indexe alacsonynak számít, ami azt jelenti, hogy elfogyasztásával nem ugrik meg jelentősen a vércukorszintünk. Ez különösen jó hír azok számára, akiknek cukorbetegség vagy fogyókúra miatt figyelniük kell a súlyukra és az étkezéseikre. Rizzsel kombinálva is kifejti ezt a hatását, kutatások szerint ugyanis ha a fekete babot és a rizst együtt fogyasztjuk, akkor kevésbé ugrik meg a vércukorszintünk, mintha csak rizst ennénk magában. Más kutatások arra találtak bizonyítékot, hogy fogyasztása csökkenti az úgynevezett káros koleszterin szintjét a vérünkben, ennek pedig a szívünk lesz hálás.
Segít a fogyásban
Magas rosttartalma segít, hogy kevesebb étel elfogyasztásával is jóllakottnak érezzük magunkat, tehát összességében kevesebb kalóriát fogunk elfogyasztani.
Végül, ha a tudományos érvek nem tűnnek elég meggyőzőnek, azért még megjegyezzük, hogy a fekete bab egyszerűen finom és sokrétűen felhasználható alapanyag. Főzhetünk belőle levest, mehet salátába, fogyaszthatjuk köretként vagy egytálételként, de kerülhet pizzára, burritóba is.
Forrás: mashed