Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vigyázzunk ezekkel az ételekkel, könnyen okozhatnak gyomorrontást vagy ételmérgezést

2019. August 6.

Lebeszélni senkit sem szeretnénk az alábbi ételekről, de egy kis óvatosság sosem árt, ha ilyen vagy ezekhez hasonló fogásokat rendelünk az étteremben. Külföldi nyaralás során pedig legyünk még inkább körültekintőek, hiszen egy csúnya gyomorrontás vagy ételmérgezés teljesen tönkreteheti a vakációt. 

 

Hamburger

A csak véresre sült húspogácsa szaftos és ízletes, ám a darált marhahúsnak az elkészítés során el kell érnie a legalább 70 °C-os hőmérsékletet, hogy a baktériumok biztosan elpusztuljanak.

 

Steak

Hasonló a probléma, mint a hamburgernél, a véresre kért steakszeletben életben maradhatnak egyes kórokozók. Ezek különösen a gyerekekre és az idősebbekre jelenthetnek veszélyt. 

 

Grillcsirke

A kórokozók, baktériumok típusa függ a hús fajtájától is. A csirke akkor biztonságos, ha hőkezeléskor még magasabb hőmérsékletet ér el, mint a darált marha, a 75 °C-nak mindenképpen meg kell lennie. Grillezéskor a keresztfertőzés is veszélyes lehet, ezért ajánlott a különböző húsokat elkülönített zónákban sütni.

 

Sertésborda

A sertéshúsnak a marhasteakhez hasonlóan 65 °C körüli a biztonságos sütési hőmérséklete. A mérés egyébként maghőmérővel a legegyszerűbb, amely beszerzése nem csupán egészségügyi szempontból ajánlott, a megfelelő hőmérsékleten elkészített hús ugyanis sokkal ízletesebb is. 

 

Dinnye

Bár nem esszük meg a héját, mégis érdemes megmosni a dinnye külsejét felvágás előtt, hiszen ilyenkor mi magunk fertőzhetjük meg a gyümölcs húsát a késünkkel.

 

Burgonya-, tonhal- és tésztasaláta 

Bármilyen összetett, több hozzávalóból álló salátánál alapszabály, hogy nem szabad két óránál többet a hűtőszekrényen kívül eltöltenie.

 

Kaszinótojás

Bár a tojásban kis eséllyel találunk szalmonellát, a kaszinótojás bonyolult elkészítése miatt mégis problémás: számos fázisban juthat szennyeződés az ételbe.

 

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsöket falatnyi méretük miatt sokszor gondoljuk tisztának, pedig nem azok, alapos mosást igényelnek. Sok nyaralóhelyen az utcai standokon árusítják jégbe hűtve, ez pedig elég veszélyes módja a gyümölcsfogyasztásnak. Akármilyen finomnak és frissítőnek tűnnek, gondoljuk meg alaposan, szeretnénk-e miattuk gyomorrontást a nyaralásunk alatt.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az ételmérgezés fő kiváltó oka

Az ételmérgezés fő kiváltó oka

Ez a baktérium még a szalmonellán is túltesz

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!