Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Jó fehérjeforrások-e a zöldségek?

2019. June 3.

A táplálkozással foglalkozó cikkek, magazinok egyik gyakran boncolgatott témája a növényi fehérjék kérdése. Vajon megoldható a fehérjebevitel kizárólag zöldségekből? Mi a helyzet azokkal, akik vegán életmódot folytatnak, és nem csak húst, hanem tejtermékeket és tojást sem fogyasztanak?

Tény, hogy a zöldségfélék rendkívül tápláló élelmiszereknek számítanak, de a legtöbbjükből nem tudunk fehérjében dús ételeket készíteni. Bár egyes zöldségféléknek lehet kimondottan magas a fehérjetartalma, azonban ha összehasonlítjuk például a babbal és más hüvelyesekkel, vagy a quinoával és a szójával, akkor láthatjuk, hogy egyedüli fehérjeforrásnak nem teljes értékűek és kielégítőek. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben csak zöldségféléket eszünk, valószínűtlen, hogy elég fehérje kerül a szervezetünkbe. Természetesen, aki jól érzi magát a bőrében a vegán életmód hatására, nem szükséges feladnia azt, hiszen nem csak csirkehússal, tojásokkal és hallal lehetséges szervezetünkbe juttatni a megfelelő mennyiségű fehérjét, létezik több növényi lehetőség a zöldségeken kívül is.

 

Mely zöldségek tartalmazzák a legtöbb fehérjét?

Igyekezzünk minél több zöldséget becsempészni az étrendünkbe, válogassunk a szezonálisak közül. Ideális esetben minden étkezés része egy adagnyi belőlük, és ha fehérjében gazdag zöldségfélét fogyasztunk, azzal rögtön két legyet ütünk egy csapásra. Nézzük, melyek a leggazdagabbak fehérjében! A mennyiségek 100 g-ra vonatkoznak.

– kukorica: 9 g

– spirulina (alga): 5 g

– zöldborsó: 3 g

– brokkoli: 3 g

– burgonya: 3 g

– gomba: 3 g

– spárga: 2 g

 

És melyek a legjobb növényi fehérjeforrások?

A vegánok számára a növényi fehérje létfontosságú, de azoknak is jó választás, akik egy kis színt és változatosságot szeretnének vinni az étrendünkbe anélkül, hogy feláldoznák annak táplálkozástani értelemben vett kiegyensúlyozottságát. Ebből a szempontból a legjobb a szója (edamame vagy tofu), a bab, a quinoa, a csicseriborsó és a földimogyoró.

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

4 eset, amikor növelnünk kell a fehérjét

4 eset, amikor növelnünk kell a fehérjét

Ez az egyik alaptápanyag, viszont nem minden esetben kell nagy mennyiséget fogyasztani belőle, hiszen akkor például súlygyarapodás lép fel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!