Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Egy olajfa sokkal tovább él, mint gondolnánk

2022. March 3.

Az olajfa termése, az olívabogyó – vagy olajbogyó – évezredek óta része az étkezésünknek, persze csak azokon a tájegységeken, ahol megterem. A bogyókat fogyasztották nyersen vagy kipréselték belőle az olajat. Ma is így teszünk, sőt mára az olívát szuperételnek tekintik: rengeteg benne az E-vitamin, az antioxidáns, a kalcium és egészséges zsír. Konyhai felhasználása szintén sokrétű, a mediterrán konyha egyik legfontosabb hozzávalója valamilyen formájában. 

A növény komoly hagyományokkal és kulturális jelentőséggel bír, ki ne hallott volna már például az olajfa ágáról, mint a béke szimbólumáról? Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a növény milyen meglepően hosszú életű.

 

Kapcsolódik: Miért olyan drága az olívaolaj?

 

Az olajfákat több ezer éve gondozzák őseink, genetikai elemzések alapján nagyjából 8000 éve kezdték nemesíteni a növényt a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ami még meghökkentőbb, hogy egy olajfa átlagos élettartama 500 év, és bizonyos olajfák ennek akár a háromszorosát is elérhetik, tehát az 1500 éves kort.

Mi lehet ennek a különösen hosszú élettartamnak az oka? Az olajfa nem különösebben kényes fajta, de a meleg éghajlatot kedveli, ezt mutatja az elterjedési területe is. A növény 40 éves korára kezd olyan mennyiségű olívabogyót teremni, hogy azt érdemes legyen betakarítani. Ezek szerint olajfát az ember tulajdonképpen az unokáinak ülteti… 

 

Ez is érdekelhet: 

Ne csak főzz az olívaolajjal, takarításra is használd!

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Az olívaolaj előnyeit biztosan ismered, már ami a főzést illeti. De gondoltad volna, hogy egy csomó minden másban is jeleskedik?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!