Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egy friss tanulmány szerint az olívaolaj karbantarthatja a memóriánkat

2019. December 12.

Olívaolaj nélkül nincs mediterrán konyha: finom és egészséges, jótékony élettani hatásait régóta ismerjük. Szerencsére itthon is egyre népszerűbb, most pedig egy friss tanulmány még vonzóbbá teszi a használatát.

Az Aging Cell-ben megjelent kutatás szerint az extra szűz olívaolaj hozzájárulhat memóriánk jó állapotban tartásához, valamint nagyban csökkentheti az öregkori elbutulás kialakulásának kockázatát. Az egereken végzett kísérlet alapján az olívaolaj legtisztább formája segíthet megfékezni az agyban a rendellenes fehérjék kialakulását. A tudományos közösségnek eddig még nem sikerült felfedeznie az időskori elbutulás, azaz a demencia és az Alzheimer-kór kiváltó okait, sok szakértő azonban a betegségek előfordulását az agyban a tau (egyfajta protein) megjelenésével magyarázza. Ennek oka, hogy a tau az agysejtek közötti kommunikációt gátolja. A tanulmány szerint az extra szűz olívaolajban gazdag étrend hatékonyan csökkentheti a tau képződését, és lassíthatja vagy meg is állíthatja a betegségek kialakulását.

A kutatást 16 egéren végezték el, amiknek extra szűz olívaolajban gazdag étrendet biztosítottak. Ezt követően tesztelték a memóriájukat és az általános tanulási képességeiket. Az így kapott eredményeket összevetették hasonló számú, hagyományos koszton tartott egér teljesítményével. Kiderült, hogy az olívaolajjal etetett egerek jelentősen jobb eredményeket mutattak a tesztek során.

Az extra szűz olívaolaj antioxidánsokban szintén gazdag, amelyek közismerten gyulladáscsökkentő hatásúak, így a most felfedezett további előnyei csak növelik az olívaolaj értékét. Alacsony gyulladáspontja miatt hőkezelés nélkül érdemes használni a konyhában, például kiváló salátaöntetekhez.

Forrás: Martha Stewart

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!