Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így tároljuk és tartsuk frissen a fokhagymát

2020. August 19.

Aki szereti a fokhagymát, a legtöbb ételt szinte el sem tudja képzelni nélküle. És valóban, számos magyaros és nemzetközi étel fokhagymával a legfinomabb, legyen szó pörköltről, pizza- és tésztaszószról, levesekről vagy éppen húsos, zöldséges ragukról. Egyszóval szuper, ha mindig van a kezünk ügyében némi fokhagyma. 

Rendben, aláírjuk, hogy a fokhagyma (szerencsére) nem a legdrágább konyhai alapanyag, ennek ellenére egyáltalán nem jó, ha megromlik, aztán a kukában végzi. Már csak azért sem, mert az élelmiszer-pazarlás minden, csak nem tudatos szemléletmód. De akkor hogyan tartsuk frissen a fokhagymát? Ha összehasonlítjuk más zöldségfélékkel, elmondható, hogy a fokhagyma viszonylag sokáig eláll. Ám ahhoz, hogy ez valóban így legyen, érdemes betartani pár alapvető szabályt. 

 

Minden a vásárlásnál kezdődik 

Válogassunk alaposan! Gondoljunk csak bele, egy fej fokhagyma valószínűleg több napig társunk lesz a konyhában, ezért jó, ha megvizsgáljuk a kiszemelt portékát. Legyen kemény (azaz ujjunkkal ne tudjuk benyomni), száraz tapintású, héja pedig ép, hibáktól, foltoktól mentes. Ne vegyük meg azt a fokhagymát se, amely már az üzletben csírázásnak indult. 

 

Legyen ideális a tárolási hőmérséklet! 

Milyen az a bizonyos ideális hőmérséklet? Hűvös, de nem túl hideg (és semmiképpen sem meleg), a legjobb 15-18 °C között tárolni. Ha nincs az otthonunkban olyan helyiség, amelyben kb. ennyi az állandó hőmérséklet, legalább annyit tegyünk meg, hogy a konyha „forró pontjaitól” – azaz az összes természetes és mesterséges hőforrástól, így a tűzhelytől, a sütőtől, a padlófűtéses járólaptól vagy akár a napsütötte ablaktól – távol helyezzük el. De ne essünk túlzásba: a hűtőszekrény már túl hideg a fokhagymánknak. 

 

Tartsuk szárazon! 

A friss fokhagyma másik fő ellensége a nedvesség. Nedves környezetbe helyezve hamar romlásnak indul, egész egyszerűen megrohad. Amellett, hogy száraz „lakhelyet” választunk kedvenc ételízesítőnknek, igyekezzünk elkerülni a műanyag zacskókat is. Ha ilyenekbe rejtjük hagymáinkat, nem fognak szellőzni, azaz garantáltan hamar megromlanak. A papírból készült tasak jobb, mint a műanyag, a zsúfolt polcoknál, tároló rekeszeknél pedig megfelelőbb az üres vagy alig megpakolt doboz, fiók vagy polc, hogy biztosított legyen a szellőzés. És amennyiben mégis úgy érezzük, hogy a hűtőben lennének a hagymák a legjobb helyen – legalábbis átmenetileg, rövidebb ideig –, figyeljünk arra, hogy ne párás fiókba tegyük. 

 

Tilos a hűtő? 

Nem a legjobb a fokhagymának, de azért vannak kivételek. Egész fokhagymát betehetünk a hűtőbe, de tudnunk kell, hogy nem fok sokáig elállni. Bár elsőre ellentmondásnak tűnhet, de tény, hogy hidegben a fokhagyma gyorsabban kihajt. A kicsírázott fokhagyma megkeseredhet. Pár hétig lehet hűtőben, ám a feljebb már említett 15-18 °C-on akár hónapokig is eltartható. 

 

Egyben vagy gerezdekben? 

Tárolni mindenképpen egyben! Amennyiben elkezdjük megbontani a fokhagymát, kb. 10 napon belül használjuk fel a teljes fejet! Ha pedig meg is pucoltuk a gerezdeket, tegyük lezárható dobozban hűtőbe, és 2-3 napnál tovább ne tároljuk! 

 

Forrás: The Spruce Eats 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!